Op 15 september 1967 werd de langspeelplaat Something Else By The Kinks van de Britse popgroep The Kinks uitgebracht op het Pye Records-label in Groot-Brittannië, Europa en de rest van de wereld en op Reprise Records in de Verenigde Staten (waar de plaat pas in januari 1968 werd uitgebracht). Het was de vijfde lp van de band en de opvolger van Face To Face uit 1966. Ondanks dat het indertijd niet een groot succes was, wordt het vijftig jaar later nog altijd beschouwd als een van de beste albums van The Kinks.

Het grootste deel van de opnames werden tussen de herfst van 1966 en de zomer van 1967 gemaakt in de Pye Studios in Londen. Alleen de song End Of The Season werd eerder opgenomen, namelijk in april 1966. Deze song was nog geproduceerd door Shel Talmy, die ook voorgaande albums produceerde, maar na diens vertrek nam Ray Davies het productiewerk voor zijn rekening. In deze lange periode namen The Kinks veel meer songs op, waarvan een deel later terechtkwam op The Kinks Are The Village Green Preservation Society, dat op 22 november 1968 werd uitgebracht.

The Kinks bestond ten tijde van de opnames uit de volgende muzikanten: Ray Davies (leadzang, slaggitaar, harmonica, harp, harpsichord, orgel, tuba, maraca’s), Dave Davies (leadgitaar, 12 snarige gitaar, backing zang, leadzang op 3 tracks), Pete Quaife (basgitaar, backing zang) en Mick Avory (drums, percussie) met als extra studiomuzikanten Nicky Hopkins (keyboards, piano) en Ray Davies’ toenmalige echtgenote Rasa Davies (backing zang).

Het album
Op Something Else By The Kinks staan dertien songs, die op drie na allemaal door Ray Davies zijn geschreven en gecomponeerd. Dave Davies schreef er twee en de beide broers samen één. Kant A opent met David Watts, gevolgd door Death Of A Clown (gezongen door Dave en ook onder zijn naam op single uitgebracht; geschreven door Ray & Dave), Two Sisters, No Return, Harry Rag, Tin Soldier Man en Situation Vacant. Kant B: Love Me Till The Sun Shines (Dave Davies), Lazy Old Sun, Afternoon Tea, Funny Face (Dave Davies), End Of The Season en afsluiter Waterloo Sunset. De totale speelduur van het album is 36:17.

Het album was in het thuisland niet zo’n succes als gehoopt/verwacht. Redenen daarvoor: de singles Waterloo Sunset en Death Of A Clown waren al eerder uitgebracht, respectievelijk in mei en juli 1967. Daarnaast was er een goedkoop verzamelalbum met materiaal uit de beginjaren door Pye uitgebracht, die het wel goed deed en dus eigenlijk concurreerde met deze. Ook in de VS was het niet zo’n succes, mede omdat ze daar geboycot werden om live op te treden tijdens radio- en televisie-uitzendingen. De pers was overigens wel te spreken over het album en jaren later, in 2003, werd het album nummer 288 op Rolling Stone’s lijst van 500 beste albums aller tijden.

Something Else By The Kinks werd uiteraard uitgebracht op vinyl, zowel in mono als in stereo. In de jaren tachtig kwam er ook een muziekcassetteversie op de markt, terwijl in 1987 de eerste cd-versie uitkwam, op het PRT label (de nieuwe naam van Pye). Zowel in 1998 als in 2004 kwam er een uitgebreidere cd uit, met acht extra tracks, waaronder Susannah’s Still Alive (Dave Davies) en Autumn Almanac. In 2011 bracht Sanctuary Records een dubbel-cd uit met op disc 1 het mono album plus zeventien tracks, bestaand uit BBC-opnames, alternatieve mixen en versies en monoversies van songs als Mr. Pleasant en Sunny Afternoon. De tweede disc bevat het stereoalbum plus negen alternatieve mixen en versies.

Singles
Waterloo Sunset werd een grote hit: het lukte de band net niet om Silence Is Golden van The Tremeloes van de nummer 1-positie in het VK te stoten, dus was nummer twee de hoogste notering. Het was een groot succes in de meeste Europese landen, zoals nummer één in de Veronica Top 40. In de VS was de single geen grote hit, misschien omdat het daar als ‘te Engels’ werd beschouwd. De onder Dave Davies naam uitgebrachte single Death Of A Clown (hoewel The Kinks alle instrumenten bespeelden) bereikte de derde plaats in de Britse hitparade, wat Dave meteen besloot tot het starten van een solocarrière, die een vervolg kreeg met de opvolgende single Susannah’s Still Alive, maar daarna besloot hij toch maar niet solo verder te gaan, maar in The Kinks te blijven. In ons land bereikte Death Of A Clown nummer twee op de top 40.