Na twee geflopte singles (Long Tall Sally en You Still Want Me) kwam op 3 augustus 1964 de derde Kinks single You Really Got Me uit op het Pye label. De b-kant was It’s Allright. Een maand later werd het de eerste nummer 1 hit van de band: de single stond in september 1964 twee weken bovenaan de Britse hitparade. You Really Got Me betekende meteen de internationale doorbraak voor The Kinks, in Amerika als een van de vertegenwoordigers van The British Invasion (na The Beatles uiteraard).

You Really Got Me werd geschreven door (wie anders dan) Ray Davies en werd in juli 1964 in de definitieve versie opgenomen in de IBC Studios in Londen, onder productionele leiding van Shel Talmy. Ray schreef de song al eerder en de band heeft meerdere versies opgenomen voordat de ons bekende versie werd vastgelegd, die overigens slechts 2 minuten en 14 seconden duurt. Toen Ray de testpersing hoorde van de vorige versie was hij kwaad over het resultaat, want het was allemaal te langzaam voor hem en hij haatte de opname. En dus werd de song opnieuw opgenomen met het nu bekende resultaat.

Tijdens de opnames van You Really Got Me greep Dave op een gegeven moment mis bij het aanslaan van de snaren en als je goed luistert kun je tijdens een kort stil moment in de verte iemand ‘fuck!’ horen roepen…

Omdat gitarist Dave Davies niet tevreden was over de gitaarsound van de riff die hij bedacht had, prikte hij eerst met een naald in de speaker van zijn gitaarversterker en daarna ging hij rigoureuzer te werk door de conus met een scheermesje te bewerken. Hierdoor ontstond er een scheur in de speaker, die ervoor zorgde dat Dave ineens de heavy sound had gevonden die hij zocht. You Really Got Me is in feite opgebouwd rond deze stevige powerchord en wordt door velen beschouwd als de voorloper van of zelfs de eerste hardrocksong. Pete Townshend van The Who was dermate onder de indruk dat hij voor zijn I Can’t Explain in feite de song kopieerde, daarbij ongetwijfeld geholpen door producer Shel Talmy, die zowel The Kinks als The Who produceerde. Overigens bleek You Really Got Me voor Ray Davies een mooi vehikel om opvolger All Day And All Of The Night te schrijven, want tussen beide songs zitten veel overeenkomsten.

De muzikanten op You Really Got Me zijn, volgens de officiële kanalen, Ray Davies (zang en slaggitaar), Dave Davies (lead gitaar), Pete Quaife (bass), sessie drummer Bobby Graham (drums) en pianist Arthur Greenslade. Kinks drummer Mick Avory bespeelt de tamboerijn.

Volgens diverse geruchten werd de gitaarsolo in You Really Got Me niet door Dave Davies gespeeld, maar door Jimmy Page (in die tijd een veelgevraagd sessiemuzikant), maar dit wordt door alle betrokkenen ten stelligste ontkend. Page was wel betrokken bij de opnames van de lp The Kinks, die snel door het succes van de single werd opgenomen en in oktober 1964 werd uitgebracht. Ook toetsenist Jon Lord schijnt te hebben meegewerkt aan enkele songs op het album. In een BBC-documentaire die in juli van dit jaar werd uitgezonden, werd opnieuw gemeld dat Page de solo speelt. Dave Davies reageerde daar snel op: “BBC tells lies about Dave Davies and The Kinks in their recent documentary. Tell them to get their facts straight… I, Dave Davies, invented the distorted guitar sound and played the solo on You Really Got Me and Ray Davies played rhythm guitar. We never used ANY other guitarists on any Kinks hits.”

Dat You Really Got Me als een soort blauwdruk voor de latere heavy metal, garagerock en punk werd beschouwd, kwam vooral tot uitdrukking in de coverversie van Van Halen uit 1978, afkomstig van de debuut-lp van deze band. Net als bij The Kinks betekende het hitsucces van de single voor Van Halen de grote doorbraak.