Vandaag 74 jaar geleden, op 24 december 1945, werd in het stadsdeel Burslem van de stad Stoke-on-Trent in Staffordshire in Engeland Ian Fraser Kilmister geboren. Hij werd op latere leeftijd wereldberoemd onder zijn bijnaam Lemmy, als zanger/bassist en belangrijkste songwriter van zijn band Motörhead. Hoe hij aan die bijnaam kwam, is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt gedacht dat deze ontstond op de middelbare school, toen hij vaak geld van vrienden wilde lenen en dan iets zei als “let me have some money” (in plat Engels “lemme have some money”).

Zijn vader was predikant in de Royal Air Force en verliet zijn gezin toen Lemmy nog maar drie maanden oud was. Zijn moeder en de rest van het gezin verhuisde naar het eiland Anglesey in het noordwesten van Wales. Al op jonge leeftijd raakte hij in de band van rock & roll en begon hij in verschillende bandjes te spelen, tot hij aan het werk kon als roadie van Jimi Hendrix, toen deze vanuit Amerika naar Engeland trok om onder leiding van zijn manager Chas Chandler (ex-bassist van The Animals) daar proberen door te breken, wat ook gelukt is, zoals we allemaal weten.

In 1971 trad Kilmister toe tot de spacerockband Hawkwind, als leadzanger en bassist. Hij zingt de (enige) grote hit van die band, Silver Machine. Vanwege overmatig drugsgebruik en daaruit volgende interne problemen (Lemmy gebruikte amfetamine, terwijl de rest van de band aan de lsd zat) werd hij in 1975 uit de band gezet en startte hij zijn eigen band, Motörhead, genoemd naar de gelijknamige song die hij met Hawkwind had opgenomen.

In 1977 werd het gelijknamige debuutalbum uitgebracht, dat het goed deed bij zowel de punks als de heavy metal-fans. De opvolgers Bomber en Overkill waren erg succesvol, terwijl het album Ace Of Spades uit 1980 voor de echte doorbraak zorgde, mede door de titelsong, die een wereldhit werd. In 1981 werd het eerste live-album uitgebracht, No Sleep ‘til Hammersmith, dat meteen op nummer één in de Britse albumcharts terechtkwam. De rest is muziekgeschiedenis… hij was de enige die in alle formaties van Motörhead speelde en trad jaarlijks veel op, zowel op festivals als eigen tournees.

Lemmy bespeelde vrijwel altijd dezelfde basgitaar, de Rickenbacker 4001, terwijl zijn ‘signature model’ de Rickenbacker 4004LK was. Bij voorkeur speelde hij over Marshall basversterkers.

Lemmy was niet alleen een iconisch figuur vanwege zijn muziek, manier van zingen en gedragingen (drank en drugs waren nooit ver weg), maar ook door zijn uiterlijk: lang haar, in elkaar overlopende snor en bakkebaarden, en verschillende wratten op zijn gezicht. Ook door tv-optredens, documentaires en zijn autobiografie White Line Fever èn de over zijn leven gemaakte film “Lemmy: 49% motherf**ker, 51% son of a bitch” werd en bleef hij een cultheld, die ook nog eens een aanstekelijke en eigen manier van humor had. Lemmy was zeer geliefd onder zijn fans èn collegamuzikanten.

Op latere leeftijd leidde zijn drank- en drugsgebruik onvermijdelijk tot gezondheidsproblemen, zo werd op een gegeven moment een pacemaker in zijn lichaam aangebracht. Vier dagen na zijn zeventigste verjaardag, op 28 december 2015, overleed hij aan de gevolgen van een agressieve vorm van kanker, iets wat hij op tweede kerstdag van dat jaar te horen kreeg.

Hieronder enkele live-optredens op het Wacken Open Air Festival in Duitsland, waar Motörhead regelmatig te zien was:

Motörhead live live at Wacken Open Air 2006:

Motörhead live at Wacken Open Air 2011:

Motörhead live at Wacken Open Air 2014:

Tekst en foto: Harry Pater