Op 27 november 1971 werd het album Killer van Alice Cooper uitgebracht op het Warner Brothers-label. Het was de vierde langspeelplaat van deze Amerikaanse hardrockband en de opvolger van Love It To Death, dat in maart van dat jaar was uitgekomen. Het album werd uiteraard op vinyl, muziekcassette en 8-track cassette uitgebracht en werd een groot succes, mede dankzij de hitsingle Under My Wheels. In ons land is echter de (alleen bij ons uitgebrachte) single Halo Of Flies de bekendste song van de plaat.

De opnames werden eerder in 1971 in de RCA Studios in Chicago gemaakt, onder productionele leiding van Bob Ezrin, die voorganger Love It To Death (mede) produceerde en daarna ook succesalbums als School’s Out en Billion Dollar Babies. De band Alice Cooper (want het is geen solo-artiest!) bestond tijdens de opnames uit de volgende muzikanten: Alice Cooper (eigenlijk Vincent Damon Furnier genaamd)-zang en mondharmonica, Glen Buxton-lead gitaar, Michael Bruce-slaggitaar, keyboards, backing vocals, Dennis Dunaway-basgitaar, backing vocals en Neal Smith-drums, backing vocals.

Op de plaat deden verder mee: Bob Ezrin-keyboards en enkele arrangementen (strings en blazers) en Rick Derringer-enkele gitaarpartijen op Under My Wheels en Yeah Yeah Yeah.
Het album Killer telt acht tracks en duurt in totaal 37:08. Kant A opent met Under My Wheels (geschreven door Michael Bruce, Dennis Dunaway en Bob Ezrin), gevolgd door Be My Lover (Michael Bruce), Halo Of Flies (Alice Cooper, Glen Buxton, Michael Bruce, Dennis Dunaway en Neal Smith) en Desperado (Cooper en Bruce). Kant B: You Drive Me Nervous (Cooper, Bruce, Ezrin), Yeah, Yeah, Yeah (Cooper en Bruce), Dead Babies (Cooper, Buxton, Bruce, Dunaway, Smith) en afsluiter Killer (Bruce en Dunaway).

De pers was over het algemeen positief over het album, met name Rolling Stone was erg lovend. In de Amerikaanse Billboard Albums lijst werd nummer 21 bereikt, wat voor een hardrockalbum in die tijd erg hoog was. In 1971 was er in ons land nog geen echte albumlijst. De single Under My Wheels werd in november 1971 uitgebracht en bereikte nummer 59 op de Billboard Hot 100. De andere single, Be My Lover, kwam in januari 1972 uit en bereikte nummer 49 als hoogste notering. Beide singles deden in ons land niets. Doordat Halo Of Flies heel vaak werd gedraaid op Radio Veronica door dj Lex Harding, kwam deze song in 1973 in ons land op single uit (uitzonderlijk voor een 8:21 minuten durend nummer) en bereikte uiteindelijk de nummer vijf-positie in de Top 40; op de B-kant stond Under My Wheels, dat hierdoor dus ook nummer vijf behaalde. Halo Of Flies staat al jaren hoog in de Top 2000, in 2015 op nummer 253. De song werd jarenlang niet live gespeeld, omdat deze alleen in ons land een succes was. Het is dan ook een afwijkend nummer in het repertoire van Alice Cooper, want het is niet zozeer hardrock maar meer progrock, een genre dat in ons land behoorlijk veel liefhebbers heeft. Op Bospop 1997 werd Halo Of Flies voor het eerst in Nederland live gespeeld, wat voor ondergetekende een verpletterende ervaring was, sindsdien is het helemaal mijn favoriete Alice Cooper-song!