Op 11 september 2001 boorden twee vliegtuigen zich in het World Trade Center in New York City. Een regelrechte aanslag op het Amerikaanse kapitalisme, uitgevoerd door fundamentalistische moslimterroristen. Het betrof een klap in het gezicht voor de Verenigde Staten, die overigens weinig tijd nodig hadden voor een passend antwoord. Tien dagen na de verschrikkelijke aanslagen, werd A Tribute To Heroes uitgezonden. Muziek als repliek – veel Amerikaanser kun je het niet krijgen.

Precies tien dagen na de aanslagen werd A Tribute To Heroes uitgezonden. Een heuse ‘telethon’, een televisie-marathon, uitgezonden door de vier grootste tv-netwerken van het land, Fox, ABC, NBC en CBS. Tv-regisseur Joel Gallen was de spreekstalmeester van de avond, die als doel had om geld in te zamelen voor de slachtoffers en hun families, in het bijzonder die van de brandweer en de politieagenten van New York City. Dit waren de helden die nationale waardering verdienden.

In anderhalf uur tijd trad een keur van rasartiesten op. Bruce Springsteen vertolkte My City Of Ruins, dat eigenlijk over zijn geboortestad Asbury Park gaat, maar door 9/11 een geheel nieuwe betekenis kreeg. Sting kwam met Fragile, dat hij ook al uitvoerde op de dag van de aanslagen zelf, toen hij een gepland optreden in zijn eigen Italiaanse villa Il Palagio verzorgde. Tom Petty & The Heartbreakers speelden I Won’t Back Down, Neil Young speelde met Eddie Vedder en Mike McCready het Pearl Jam-nummer Long Road.

Behalve muzikanten waren ook acteurs en tv-persoonlijkheden bij dit eerbetoon aanwezig. Wat te denken van Robert De Niro, Clint Eastwood, Conan O’Brien en Tom Hanks. Vijfendertig tv-stations zonden simultaan het optreden uit, net als 210 internationale televisiezenders. Het resultaat: 200 miljoen dollar. En natuurlijk een cd- en dvd-uitgave van het concert. Het blijf immers een Amerikaanse reactie.