Op 8 april 1975 werd de Haagse zangeres Anouk geboren, als Anouk Teeuwe. 23 jaar geleden brak zij door met haar tweede single Nobody’s Wife, die in 1997 net niet de eerste plaats in de vaderlandse hitlijsten bereikte, want zowel in de Top 40 als de Single Top 100 was nummer twee de hoogste notering.

Anouk komt dus uit Den Haag. Haar moeder was zangeres in een bluesband. Over haar vader is niets bekend, behalve dat hij vertrok toen Anouk drie jaar oud was. Haar jeugd was behoorlijk turbulent en ze raakte al op jonge leeftijd aan de drugs en op haar veertiende liep ze van huis weg en kwam ze terecht in verschillende opvangtehuizen. Toen ze vijftien was deed ze haar eerste optreden als zangeres in het Haagse café De Pater. Begin jaren negentig was ze de frontvrouw van de band Shotgun Wedding, waarmee ze op verschillende locaties optrad, zowel op festivals als in cafés en op bruiloften en partijen.

Hoewel ze niet de juiste vooropleiding had, werd ze in 1994 toch aangenomen op het Rotterdams Conservatorium, maar daar stopte ze twee jaar later al mee, want het beviel haar niet en ze vond het te theoretisch. Halverwege de jaren negentig begon ze haar eigen band en namen ze enkele demo’s op onder leiding van Veronica-dj Alfred Lagarde. Hij was erg enthousiast over haar en zorgde ervoor dat George Kooymans en Barry Hay van Golden Earring zich over haar ontfermden. Zij schreven en produceerden haar eerste single Mood Indigo, in 1996, die echter geen hitsucces kende (nummer zes in de Tipparade was het resultaat). In 1997 werd de tweede single uitgebracht, Nobody’s Wife getiteld en geschreven door Anouk, Bart van Veen en Satindra Kalpoe. Deze werd geproduceerd door Barry Hay, George Kooymans en John Sonneveld en opgenomen in de Lagune Studio in Rijckevorsel, in België, de studio van Kooymans. Zoals bekend betekende dit de grote doorbraak van Anouk, niet alleen nummer twee in de Nederlandse hitlijsten, maar ook in Zweden en Noorwegen en in de top tien in onder meer België (Vlaanderen), Denemarken en Finland.

Het debuutalbum Together Alone werd ook in 1997 uitgebracht, niet lang nadat Nobody’s Wife een grote hit werd. Hiermee bereikte ze de nummer één positie op de vaderlandse albumlijst en ook een groot succes in Scandinavië, bij onze zuiderburen en in Italië. In ons land werd het album drie keer platina. De volgende single werd Sacrifice, dat ook een top 10-hit werd. Optredens op grote festivals als Pinkpop (waar ze werd bekogeld met eieren, waarna ze haar T-shirt uitdeed en verder ging in haar rode bh) en Parkpop bevestigden haar populariteit.

Het gaat te ver om hier haar hele carrière te bespreken, maar al onze lezers weten hoe het haar verder is vergaan: zeer populair èn vaak controversieel, waardoor haar verwachte Amerikaanse doorbraak niet doorging. Ze veranderde in de loop der jaren vaak van bandleden, producers en muziekstijl, trouwde verschillende keren en heeft inmiddels zes kinderen. Haar deelname aan het Eurovisie Songfestival was behoorlijk succesvol, want ze werd negende. Sinds 2015 is ze een van de coaches bij The Voice Of Holland, waarbij ze ook vaak controversiële uitspraken doet. In 2018 verraste ze vriend en vijand met haar Nederlandstalige album Wen D’r Maar Aan, dat overigens geen succes werd. In de afgelopen periode hoorden we sinds lange tijd weer eens iets nieuws van Anouk, omdat ze vanwege de coronacrisis verplicht in Marokko moest blijven. Daar nam ze het op Instagram verschenen nummer I Love You op.

Foto van Anouk op Parkpop 1998: Harry Pater