Op 10 april 1970 lekt een interview met Paul McCartney uit dat snel veel opschudding veroorzaakt in de (muziek)wereld. In het door hemzelf geschreven interview in de persmap voor zijn eerste soloalbum, zegt hij dat hij vervreemd is van The Beatles en dat hij daarom voortaan zijn eigen weg zal gaan.

Hiermee maakt hij dus bekend dat The Beatles uit elkaar gevallen is, wat meteen wereldwijd bekendgemaakt wordt door dagblad The Daily Mirror. Al snel nemen andere Britse media het bericht over, gevolgd door de wereldpers. Alleen dagblad The Times spreekt het artikel in eerste instantie tegen. Maar de conclusie van iedereen is dat The Beatles definitief is gestopt.

John Lennon had na de opnames van Abbey Road in september 1969 al aangegeven uit de groep groep te willen stappen, maar dit werd stilgehouden. Na een promotionele fotosessie in september 1969 werden de bandleden echter niet meer samen gezien.

Muzikaal zaten de bandleden niet meer op één lijn. Daarnaast begonnen ze met soloprojecten en hadden ze financiële problemen. En volgens velen speelde ook Yoko Ono een rol. Ze zou John Lennon volledig in haar macht hebben. Ze gaf hem ook adviezen op muzikaal niveau, terwijl ze daar geen verstand van had. Paul McCartney zei een paar jaar geleden dat de band ook zonder haar wel uit elkaar zouden zijn gegaan. Paul zei ook: ‘I didn’t leave the Beatles. The Beatles have left The Beatles, but no one wants to be the one to say the party’s over.’

Op 8 mei 1970 verscheen Let It Be, de laatste langspeelplaat die door Phil Spector was geproduceerd. Dit album bevat opgepoetste en opgeleukte opnames van de Get Back-sessies, waar The Beatles geen interesse meer voor had. Het voor dit album op 3 januari 1970 opgenomen I Me Mine was de laatste opnamesessie van The Beatles. John Lennon was overigens niet bij deze sessie aanwezig. McCartney werkte jaren later aan de opnamen omdat hij absoluut ontevreden was over het werk van Spector; hij ontdeed de opnames van alle franje en liet het album in 2003 als Let It Be Naked uitbrengen. De gelijknamige film, waarin goed te zien is dat de heren niet meer zo geïnteresseerd zijn in de muziek en elkaar, kwam ook in mei 1970 uit. Geen van The Beatles kwam opdagen bij de première van de film. Op hetzelfde moment bracht Paul McCartney zijn eerste solo-lp uit, McCartney getiteld.