De afgelopen weken waren er al diverse reportages en interviews over te zien op radio en tv, en in kranten en tijdschriften: de zes dagen dat Beatle John Lennon en zijn nieuwe echtgenote Yoko Ono in 1969 even ‘wereldnieuws’ werden door al die tijd in bed te blijven.

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat John en Yoko een kamer in het Amsterdamse Hilton Hotel betrokken om daar een aantal dagen voor de vrede in Vietnam in bed te blijven liggen. Tussen 25 en 31 maart 1969 verbleef het echtpaar in suite 702 van het hotel aan de Apollolaan (hetzelfde hotel waar Herman Brood in 2001 voor het laatst levend werd gezien).

John en Yoko trouwden enkele dagen eerder, op 20 maart 1969 in Gibraltar; het was Johns tweede huwelijk, het eerste was met Cynthia Powell dat in augustus 1962 werd gesloten in Liverpool. Yoko was al langer bezig met verschillende ‘acties’ om te protesteren tegen de langslepende Vietnamoorlog en zij overtuigde John om samen ‘voor de vrede’ een week lang in bed te blijven als protest. In de hotelkamer hingen ze allerlei tekeningen – zoals het vredesteken – en teksten op, zoals ‘Hair Peace’ en ‘Bed Peace’.

Namens Bovema, de Nederlandse afdeling van platenmaatschappij EMI, was perspromotor Hans Boskamp (later vooral bekend geworden als acteur) verantwoordelijk voor het opvangen van de vele persdelegaties van over de hele wereld, zowel voor de geschreven pers en fotografen als radio- en televisieploegen. Kortgeleden zond het programma Andere Tijden hierover een leuke documentaire uit. Naast pers wisten ook artiesten, waaronder de Twentse band The Buffoons (die Lennon op tv had gezien) binnen te komen, evenals een zestienjarige Beatles-fan, Fredie Kuiper, die zich naar binnen kletste door haar lidmaatschapskaart van de Beatles Fanclub te tonen.

Al die aandacht van de media leverde dan ook heel veel publiciteit op, waarmee het doel was bereikt. Het avontuur van John en Yoko werd vastgelegd in de Beatleshitsingle The Ballad Of John And Yoko, dat begint met “Drove from Paris to the Amsterdam Hilton, talking in our beds for a week. The newspapers said say what’re you doing in bed, I said we’re only trying to get us some peace.”

Het plan van het echtpaar was om voor de volgende Bed-In naar New York te gaan, maar omdat John in de VS was veroordeeld voor het bezit van cannabis, leek het hen verstandiger om een alternatief te zoeken, dat werd gevonden in het Queen Elizabeth Hotel in Montreal, Canada, waar ze vanaf 26 mei 1969 zeven dagen verbleven, in vier verschillende kamers.

De single The Ballad Of John And Yoko werd op 14 april 1969 opgenomen in de Abbey Road Studio in Londen. Bijzonder is dat alleen John en Paul McCartney aan de opnamesessie deelnamen, want George Harrison (met vakantie) en Ringo Starr (bezig met de filmopnames voor The Magic Christian) waren niet aanwezig. Zoals gebruikelijk is de song officieel geschreven door Lennon-McCartney, maar iedereen weet dat het een song van John is. George Martin produceerde de opnamen. Op de B-kant stond Old Brown Shoe, een George Harrison compositie. De single bereikte onder meer in Groot Brittannië en ons land de nummer één positie op de hitlijsten. Het was de eerste Beatles single die alleen in stereo werd uitgebracht, er kwam dus voor het eerst geen monoversie uit. Het was de zeventiende en laatste nummer 1-hit van The Beatles.