Vandaag is het precies drie decennia geleden dat de wereld getrakteerd werd op Shake Your Money Maker, het debuutalbum van The Black Crowes.

Het was alsof de goden in 1990 medelijden hadden met de classic rock-liefhebbers in de wereld en als verrassing The Black Crowes stuurde. Op dat moment was er veel glam- en hairmetal en viel er niet al te veel te genieten voor de fan die van ‘old school’ rock & roll hield. Toch kenden de Crowes een flinke aanloop voordat hun verpletterende debuut uitkwam. De broers Chris en Rich Robinson uit het zuiden van de Verenigde Staten richtten hun band al in 1984 op onder de naam Mr. Crowe’s Garden. In de zomer van 1989 vond The Black Crowes de ideale line-up met gitarist Jeff Cease, bassist Johnny Colt en drummer Steve Gorman. Def Jam Records van Rick Rubin neemt de band onder contract en Rubins protegé George Drakoulias zal met Shake Your Money Maker zijn eerste zelfstandige productieklus klaren.

Shake Your Money Maker viel vooral op omdat het qua stijl zo uit de jaren ’70 leek te komen. De broers Robinson waren sterk beïnvloed door de muziek van Faces, The Rolling Stones, Led Zeppelin en Creedence Clearwater Revival. Recensenten omschreven de band als Faces met een shot southern blues. Het gruizige gitaargeluid van Rich Robinson en de soulvolle stem van Chris Robinson zorgden voor een sterk onderscheid van alle andere muziek die op dat moment te horen is. Negen van de tien songs op het album zijn van de hand van de broers Robinson, behalve Hard To Handle, een cover van Otis Redding. In de Verenigde Staten komen er vijf singles van het album in de hitparades, in Nederland alleen Jealous Again. Op MTV vielen de Crowes vooral op door hun hippie-look.

Shake Your Money Maker bleek met vijf miljoen exemplaren het best verkopende album van The Black Crowes. In november 2019 kondigden Chris en Rich een 30th Anniversary Tour aan door Noord-Amerika en zullen ze 28 oktober 2020 ook live te zien zijn in AFAS Live.