Tien jaar geleden was de online-radiozender XM Satellite Radio de nieuwe werkgever van Bob Dylan. De zanger presenteerde sindsdien het muziekprogramma Theme Time Radio Hour. Tijdens die eerste aflevering in mei 2006, draaide de liedjessmid nummers die als gemeenschappelijke thema Weather hadden. Elke week dook Dylan in zijn immense muziekarchief om thematisch de mooiste liedjes de ether in te gooien. Drie seizoenen lang was hij de talkshowhost bij de radiozender.

“It’s night (or night time) in the Big City” – met deze woorden begon actrice Ellen Barkin de afleveringen van Theme Time Radio Hour (TTRH), “with your host, Bob Dylan.” In drie jaar tijd werden honderd radioshows opgenomen en uitgezonden via het internet-radiostation XM Satellite Radio. Live waren de shows niet, omdat de zanger veel op pad was voor zijn Never Ending Tour.

Elke uitzending kende één thema. Elk onderwerp was bespreekbaar in de shows van de ‘muziekdocent’: variërend van Weather, Friends & Neighbors, de Bijbel, de duivel, Thanksgiving Leftovers – en meer. De muziek kwam per show uit het archief van de talkshowhost zelf. Te denken valt aan bekende(re) artiesten als Otis Redding, The Rolling Stones, Ry Cooder en zelfs The White Stripes. Er was vooral ruimte voor oude opnames als die van The Andrews Sisters, Julia Lee en The Carter Family. TTRH bewees dat Dylan zich bewust was van de rijke muzikale traditie waar hij tot aan zijn knieën in staat. De praatjes tussendoor waren humoristisch (“My grandmother is so tidy she puts newspaper under the cuckoo clock”), maar ook onderhoudend.

Na drie seizoenen liep het contract van de radio-host af. De zanger had geen behoefte aan een verlenging en wilde niet opnieuw achter de radio-microfoon kruipen. Dat neemt niet weg dat de shows nog steeds erg geliefd zijn bij Dylans ‘achterban’: de afleveringen zijn online nog te downloaden en vinden gretig aftrek. Bij het album Together Through Life werd de uitzending over Friends & Neighbors (show van 23 augustus 2006) meegegeven. Ook de verzamel-cd’s met de nummers uit de afleveringen worden nog steeds goed verkocht.