Op 7 juli 1980 vond in de Eissporthalle in West-Berlijn het allerlaatste concert van Led Zeppelin in de originele formatie plaats, als laatste van de zogenaamde Tour Of Europe 1980 (die onofficieel de ‘Cut The Waffle Tour’ werd genoemd). Op 25 september van dat jaar overleed John Bonham, waarna de rest van de band besloot niet verder te gaan als Led Zeppelin.

De korte tournee begon op 17 juni in de Westfalenhalle in Dortmund, het eerste van in totaal tien concerten in West-Duitsland. Op 21 juni stond de band in het Rotterdamse Ahoy en een dag eerder in Vorst Nationaal in Brussel. Alle andere concerten waren in Duitstalige landen, naast onze oosterburen ook in Oostenrijk en Zwitserland. De rest van Europa werd dus niet aangedaan.

Rond de zomer van 1980 wisten de bandleden van Led Zeppelin dat ze met drastische wijzigingen en aanpassingen moesten komen om te voorkomen dat ze werden beschouwd als dinosauriërs uit het verre verleden van de rock & roll. Diverse bands uit de punk en new wave wereld riepen dat al over bands als Queen, Pink Floyd en Deep Purple.

Daarom besloot de band om de geplande Europese zomertournee in afgeslankte vorm te doen. Dit betekende dat onderdelen van de concerten van de afgelopen jaren werden geschrapt. Als voorbeeld de beroemde drumsolo in Moby Dick, het keyboardintro door John Paul Jones in No Quarter en het gebruik door Jimmy Page van een strijkstok tijdens zijn gitaarsolo in Dazed And Confused. Deze drie songs werden zelfs helemaal van de setlist geschrapt. Andere standards bleven gelukkig wel in de set: Stairway To Heaven, Kashmir en Whole Lotta Love.

Ook het podium zag er anders uit dan voorheen (zoals te zien op de dvd The Song Remains The Same): geen gigantische videoschermen, geen lasers en rookbommen en de bandleden waren zelfs bewust naar de kapper geweest en kleedden zich meer ‘gewoon’. Veel, misschien wel alle, concerten werden opgenomen, maar er zijn geen professioneel gefilmde opnames. Wel hebben veel amateurs op Super 8 opnames gemaakt. Van veel concerten zijn bootleg lp’s en cd’s verschenen.

Ongeveer twee weken voor zijn laatste optreden, tijdens een show in Nürnberg, zakte Bonham na drie songs in elkaar en het concert werd afgebroken en afgelast. De rest van de  tour werd zonder incidenten afgemaakt, maar de alcoholverslaving van de drummer werd steeds heviger. Hij stierf op 25 september, nadat hij ongeveer 40 shots wodka gedurende één avond had gedronken.

Tickets voor de Noord-Amerikaanse tournee van Led Zeppelin in de herfst waren inmiddels in de verkoop gegaan. Geruchten dat de band zou doorgaan met een andere drummer, zoals The Who dat twee jaar eerder had gedaan na de dood van Keith Moon, bleken onterecht, want de band maakte in december bekend dat ze ermee stopten.

Bassist John Paul Jones zei over de laatste tournee in een interview: “Morale was very high. We were in really good spirits. We were stripped down a lot, musically, and as an act, we remember back to what we were doing. Punk kind of woke us up again. ‘Oh yeah, I remember what we are supposed to be doing here.’ It was about to go for a change of gears and round two… By the time John died, we all had sorted it out and were ready to go again. He died in rehearsals for an American tour.”

De setlist van het laatste concert in Berlijn: Train Kept a-Rollin’, Nobody’s Fault But Mine, (Out On the Tiles intro) Black Dog, In The Evening, Rain Song, Hot Dog, All My Love, Trampled Underfoot, Since I’ve Been Loving You, White Summer / Black Mountainside, Kashmir, Stairway To Heaven, Rock And Roll, Whole Lotta Love.

Van het concert zijn diverse bootlegs verschenen, de meeste met soundboardopnamen en met verschillende titels. Op YouTube is een goede opname te beluisteren van het concert (zie hieronder).