Younger Than Yesterday, het vierde album van The Byrds, viert vandaag zijn vijftigste verjaardag. De lp werd in anderhalve week opgenomen in december 1966 en volgde al vrij rap op de voorganger Fifth Dimension. Beide platen kenmerken zich door de psychedelische rock. De band leunde nauwelijks meer op materiaal van Bob Dylan, maar kwam met sterke zelfgeschreven nummers.

Hoewel de bijdrage van Bob Dylan voor Younger Than Yesterday is beperkt tot één nummer (My Back Pages), is de Nobelprijs-winnaar wel verantwoordelijk voor de albumtitel. Die verwijst namelijk naar het refrein van My Back Pages: ‘But I was so much older then/I’m younger than that now’.

Frontman McGuinn heette toen nog Jim en leverde slechts bij een drietal nummer een bijdrage als mede-schrijver (opener So You Want To Be A Rock ‘N’ Roll Star met bassist Chris Hillman, Renaissance Fair met David Crosby en afsluiter Why, eveneens met Crosby). Hillman ontwikkelde zich als tekstschrijver en leadzanger van onder meer The Girl With No Name en Have You Seen Her Face.

De bijdrage van Hugh Masekela op zijn trompet is van groot belang voor de invloed van de vierde Byrds-plaat. Hij is te horen op So You Want To Be A Rock ‘N’ Roll Star, dat misschien wat onbenaderbaar was voor de jonge fans, maar wel een nieuw element aan de popmuziek toevoegde. Hoewel de eerste recensies wat wisselend waren, vanwege het vernieuwende karakter, was juist in latere jaren datzelfde vernieuwende karakter het belangrijkste onderdeel voor hernieuwde en positieve besprekingen van het nummer.

Een kwart eeuw na de release van Younger Than Yesterday kwam de enige Dylan-song van het album nogmaals terug. Ditmaal tijdens de finale van The 30th Anniversary Concert Celebration. Roger McGuinn (Jim had zijn naam inmiddels al lange tijd gewijzigd) had zijn eigen bijdrage net geleverd, waarna een keur van collega’s het podium opkwam voor My Back Pages, waarbij elke artiest een couplet voor zijn rekening neemt. The Byrds had dit Dylan-nummer ‘afgemaakt’ en een definitieve versie gegeven. Dankzij het album Younger Than Yesterday.