Neil Young voegde 45 jaar geleden officieel de Y bij de CSN tijdens een concert in het Auditorium Theatre in Chicago. De legendarische singer-songwriter speelde op deze avond voor het eerst een show met folkrocktrio Crosby, Stills & Nash. De nieuwe samenstelling zou voor veel succes zorgen, maar helaas niet standhouden.

Young moest meer toevoegen aan de live-optredens van de groep – meer rock & roll, dacht hij. In zijn autobiografie Waging Heavy Peace schrijft hij dat er kort discussie woedde over zijn toetreding tot de band. “Gelukkig was het uiteindelijk geen probleem”, schrijft Young over de situatie. “Stephen en ik waren blij om weer samen te spelen en pakten het precies op waar we gebleven waren.” Stephen Stills, een van de zangers en gitaristen van CSNY, en Young vormden al eerder een muzikaal team in Buffalo Springfield, een band die commercieel mager succes boekte maar een wereldhit scoorde met het politieke nummer For What It’s Worth.

De drijfveer achter deze tweede samenwerking tussen Young en Stills was medeoprichter van Atlantic Records, Ahmet Ertegun. Hoewel het Stills was die Young benaderde om bij de folkrockgroep te komen, kwam het idee vanuit Ertegun. In een interview vertelt Young dat de platenbaas erg onder de indruk was van de manier waarop het duo samen gitaar speelde in Buffalo Springfield. Young vocht met Stills alsof ze broers waren, maar ze maakten ook muziek alsof ze broers waren. Ertegun had dit haarfijn opgepikt en wilde de twee na het uiteenvallen van Buffalo Springfield een tweede kans geven.

Het concert in het Auditotium Theatre was het debuutoptreden uit de eerste tour van CSNY en had Canadese singer-songwriter Joni Mitchell in zijn voorprogramma. De show die erop volgde werd gespeeld op het legendarische Woodstock festival.

Vlak voor de groep op tour ging verscheen hun debuut-lp, Cosby Stills & Nash. Het werd een groot succes en de bandleden verwierven onmiddellijk de sterrenstatus. Het tweede album, Déjà Vu, dat gemaakt werd met de input van nieuwe aanwinst Young, werd nog succesvoller en wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de meest invloedrijke albums uit de rockgeschiedenis. Na hun derde plaat, 4 Way Street, slaan de bandleden regelmatig een eigen artistieke richting in om vervolgens weer kort samen te komen.