Op 20 november 1946 werd gitarist Duane Allman geboren in Nashville, Tennessee. Hij was samen met zijn broer Gregg oprichter van de beroemde southern rockband The Allman Brothers Band. Vandaag zou hij 71 jaar geworden zijn, als hij niet op 29 oktober 1971 op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van een motorongeluk om het leven was gekomen.

Zijn doopnaam was Howard Duane Allman, zijn bijnaam was Skydog. Zijn ouders waren Willis Allman en Geraldine Allman-Robbins. Zijn vader was een veteraan van het Amerikaanse leger, die in de Tweede Wereldoorlog gediend had. Jongere broer Gregg werd op 8 december 1947 geboren. In 1949 werd zijn vader vermoord, toen de familie in Norfolk, Virginia woonde, waarna het gezin terug ging naar Nashville. In 1957 verhuisden ze naar Daytona Beach, waar de broers de highschool bezochten. In de vakanties gingen ze naar hun oma in Nashville.

Van een buurman van oma leerde Gregg gitaarspelen, toen hij genoeg gespaard had kocht hij in 1960 zijn eerste gitaar, een Japanse Teisco Silvertone. Duane was meer geïnteresseerd in motorrijden en schafte  daarom een motor aan, een Harley 165. Toch raakte ook Duane in de ban van de gitaar en de broers ruzieden vaak om het instrument te bespelen. Moeder Allman besloot daarop een gitaar voor Duane te kopen, een Gibson Les Paul Junior. In Nashville bezochten ze een concert van B.B. King en dat inspireerde hen om zich op de rhythm & blues-muziek te richten. De broers begonnen al snel hun eerste bandje, nadat was gebleken dat Duane veel talent had als gitarist. In 1961 verliet hij de school om zich volledig op het gitaarspelen te kunnen richten. Met een van de  eerste bandjes werd in het voorprogramma van The Beach Boys opgetreden. Onder de naam The Allman Joys toerden de broers in 1965 door het zuidoosten van de States, nadat Gregg was afgestudeerd.

In 1967 werd de bandnaam gewijzigd in Hour Glass. De band verhuisde naar Los Angeles en maakte twee langspeelplaten voor Liberty Records, maar omdat de platenmaatschappij ze teveel in de richting van popmuziek duwde, waren de broers niet tevreden over deze platen. Begin 1968 viel de band uiteen en vertrokken de broers naar Florida, waar ze op demo’s speelden van een band waarin drummer Butch Trucks speelde. Gregg ging terug naar L.A. om de laatste verplichtingen van Hour Glass te vervullen en Duane besteedde zijn tijd om mee te spelen met verschillende bands en jamsessies en intussen had hij geleerd slidegitaar te spelen en dat vond hij steeds leuker. Hij begon met het spelen met een echte bottleneck (die van een fles met pillen die hij van Gregg op z’n verjaardag had gekregen) nadat hij een langspeelplaat van Taj Mahal had beluisterd. Duane speelde mee met de song Statesboro Blues van dat album, dat op de plaat door Jesse Ed Davis werd gespeeld. Hiermee begon de typische Duane Allman-stijl van slidegitaar spelen. Statesboro Blues werd meteen een vast onderdeel van de live-optredens van de inmiddels tot Allman Brothers Band omgedoopte band (in 1969), met op drums Jai Johanny Johanson (Jaimoe) en Butch Trucks, op bas Berry Oakley, Dickey Betts op gitaar en Gregg op toetsen (hij verving Reese Wynans, die later bekend werd in Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble). De band was dus bijzonder, met twee leadgitaristen en twee drummers en vier zangers.

Duane was inmiddels wijd en zijd bekend geworden als sessiegitarist in de beroemde FAME studio’s in Muscle Shoals. Hij speelde mee op platen van onder meer Aretha Franklin, King Curtis, Wilson Pickett, Otis Rush, Laura Nyro, Percy Sledge en Boz Scaggs. The Allman Brothers Band werd binnen een jaar een grote naam in de Amerikaanse rockscene en speelde in veel grote zalen en op festivals. De band was vooral door de geweldige optredens beroemd geworden; het beroemde live-dubbelalbum At Fillmore East (1971) is daar hèt bewijs van. Gregg Allman was inmiddels de belangrijkste songwriter van de band geworden en hij heeft dan ook tal van klassiekers op zijn naam staan. De band maakte sinds 1969 twee studiolangspelers, het gelijknamige debuut en Idlewild South (1970).

Duane’s naam was niet alleen gevestigd door zijn eerder genoemde sessie-opnames, ook werd hij gevraagd door artiesten en bands van naam, zoals door Eric Clapton. Deze vroeg hem mee te werken aan het Derek & The Dominos-album Layla And Other Assorted Love Songs en vooral zijn slidesolo op de song Layla is onvergetelijk. Hij speelde ook een paar keer mee tijdens optredens van Clapton & co.

Zoals hierboven gemeld was Duane een fanatiek motorrijder, evenals bandgenoot Berry Oakley. Op 29 oktober 1971 ging hij per motor naar een verjaardagsfeestje en op de terugweg verongelukte hij na een botsing met een vrachtwagen. Op 11 november 1972, ruim een jaar later dus, verongelukte Berry Oakley door met zijn motor een autobus te rammen, dichtbij de plek waar Duane om het leven kwam. The Allman Brothers Band bleef na het overlijden van Duane bestaan en de vijf overgebleven muzikanten maakten het album Eat A Peach (1972) af, dat een groot succes werd. Ook na het overlijden van Oakley ging de band door, in de loop der jaren in verschillende samenstellingen. In 2014 was het, na het vertrek van gitaristen Warren Hayes en Derek Trucks, afgelopen met The Allman Brothers Band.