Vandaag viert de Amerikaanse zanger-gitarist John Cameron Fogerty zijn 71ste verjaardag. Hij werd op 28 mei 1945 geboren in Berkeley, California. Fogerty werd vooral bekend als de grote man van/achter Creedence Clearwater Revival. Na het uiteenvallen van deze band ging hij solo, eerst onder de schuilnaam The Blue Ridge Rangers, daarna onder eigen naam.

Vanwege juridische en financiële conflicten met zijn vorige platenbaas (Saul Saentz van Fantasy Records) en persoonlijke problemen bleef het aanvankelijk beperkt tot drie soloplaten tussen 1973 en 1986. Pas in 1997 kwam er weer regelmatig nieuw werk van hem uit, al is de nieuwste, Wrote A Song For Everyone uit 2013, een soort verzamelalbum met door hem geschreven songs die door hemzelf samen met diverse artiesten worden uitgevoerd, zoals Foo Fighters, Kid Rock, Bob Seger, Keith Urban en My Morning Jacket. In zijn autobiografie Fortunate Son, die in 2015 verscheen, vertelt hij uitgebreid over zijn leven.

Sinds begin deze eeuw is hij met zijn band vrijwel jaarlijks op de vaderlandse podia te zien geweest, voor het laatst op zondag 13 juli 2014, toen hij de afsluiter van Bospop in Weert was. Sinds dat jaar heeft hij uitgebreid getoerd door zowel de VS als Canada, waarbij hij steeds een van de klassieke Creedence-albums integraal speelde, zoals Green River, Bayou Country en Cosmo’s Factory. Fogerty wisselt (volgens sommige fans veel te) vaak van muzikanten in zijn begeleidingsband. Constante factor is powerdrummer Kenny Aronoff en sinds een paar jaar zijn gitaarspelende zoon Shaun Fogerty.

Europese fans hopen dat snel bekendgemaakt wordt wanneer hij weer met zijn band onze kant op komt. Volgens zijn website is hij de komende maanden alleen in zijn thuisland en Canada te zien op festivals en in theaters, waaronder tussen 13 september en 1 oktober in het Venetian Theatre in Las Vegas onder de titel John Fogerty-Fortunate Son In Concert, wat volgens de site een Greatest Hits show is, maar dat zijn in feite alle concerten die hij sinds zijn comeback heeft gegeven. Vorige maand trad hij overigens in een bijzondere locatie op, de Grand Ole Opry in country-hoofdstad Nashville.

In 2015 verscheen zijn autobiografie Fortunate Son: My Life, My Music, waarover hij uitgebreid vertelde in een interview met bluesrocker George Thorogood, dat je vast wel ergens op het net kunt vinden. Helaas is nog niets bekend over zijn volgende studioplaat en welke muziekstijl hij hierop gaat brengen. In verschillende interviews heeft hij op die vraag helaas uiteenlopende antwoorden gegeven, zoals een bluesalbum, een rock & roll-plaat of zelfs opnieuw een countryalbum. Het blijft dus afwachten waar deze 71-jarige job mee gaat komen!

Om zijn verjaardag mee te vieren kun je hieronder kijken naar een volledig concert uit 2013, opgenomen in Los Angeles: