Vandaag is het de 75ste geboortedag van George Harrison, de gitarist van The Beatles die in de herfst van 2001 stierf aan de gevolgen van kanker. Ondanks zijn onvolprezen gitaarspel stond hij als Beatle in de schaduw van de sterke frontmannen Lennon en McCartney.

Net als het songwritersduo werd George Harrison geboren in het Engelse Liverpool. Zijn geboortedatum is officieel 25 februari 1943, maar is feitelijk onjuist. Hij zag kort voor middernacht het levenslicht, maar de vroedvrouw van dienst vulde in de hectiek per abuis de 25ste als geboortedatum in.

Had het iets uitgemaakt als 24 februari in het paspoort stond genoteerd? Waarschijnlijk niet. Op de school in Liverpool ontmoette Harrison zijn vrienden John Lennon en Paul McCartney, met wie hij in eerste instantie de band The Quarrymen vormde.

Met Ringo Starr achter het drumstel werd de bandnaam uiteindelijk veranderd in The Beatles, waarna ze werden uitgenodigd om in Hamburg op te treden. De rest is geschiedenis: hier maakten ze de nodige muzikale meters, wat een basis vormde voor hun enorme succes. Een Beatlemania was het gevolg.

In zijn Beatle-tijd schreef (en zong) Harrison onder meer de nummers While My Guitar Gently Weeps (The Beatles, 1968), Something en Here Comes The Sun (beide van Abbey Road, 1969). Toen de band eind jaren zestig uiteen viel, maakte de gitarist al twee solo-albums: Wonderwall Music en Electronic Sounds.

Toen The Beatles in 1970 stopten, maakte Harrison de 3lp All Things Must Pass, met My Sweet Lord en de Dylan-cover If Not For You. Eind jaren ’80 maakten Harrison en Dylan deel uit van de succesvolle gelegenheidsformatie Traveling Wilburys, samen met hun zogenaamde halfbroers Jeff Lynne, Roy Orbison en Tom Petty.

Als muzikant en artistiek kunstenaar organiseerde hij onder meer The Concert For Bangladesh voor de slachtoffers van de grote overstroming in Bangladesh, was hij gastmusicus en speelde mee in een aantal speelfilms. Ook produceerde hij de Monty Python-film Life of Brian.

Nog tijdens zijn Beatles-jaren trouwde Harrison met Pattie Boyd; dat huwelijk strandde in 1977, waarna Boyd trouwde met Eric Clapton. Voor haar schreef Harrison het nummer Something. Al tijdens het huwelijk met Harrison had Boyd een relatie met ‘Slowhand’. In 1978 trouwde Harrison met Olivia Arias, de moeder van zijn zoon en muzikant Dhani.

In 1998 kreeg Harrison voor het eerst kanker, in zijn keel. Hij werd hiervoor behandeld, maar drie jaar later kwam deze ziekte bij hem terug. Een nieuwe behandeling volgde, waarvoor hij zich liet bestralen in Zwitserland. Het mocht echter niet baten; op  29 november 2001 stierf hij in de Amerikaanse stad Los Angeles.