Op 11 maart 1948 werd Golden Earrings mede-oprichter, zanger en gitarist George Kooymans geboren in de wijk Rustenburg/Oostbroek, in de buurt van het Zuiderpark in Den Haag.

In 1961 richt de als George Jan Kooymans geboren muzikant samen met buurjongen Rinus Gerritsen en enkele andere vrienden een bandje op, The Tornados, waarmee ze muziek als die van instrumentale popgroepen als The Shadows en The Ventures spelen – voornamelijk tijdens optredens op schoolfeesten e.d. In 1964 wordt de band The Golden Earrings genoemd en in 1965 worden ze tijdens een optreden in Scheveningen ‘ontdekt’ door producer Freddy Haayen en tekenen ze een platencontract. De eerste single Please Go wordt meteen een top 10-hit en de single That Day was de eerste plaat van een Nederlandse band die in Engeland werd opgenomen. En, zoals dat heet, de rest is geschiedenis. Na de komst van zanger Barry Hay verandert de band de muziekstijl in stevige rock en wordt de bandnaam voortaan zonder het voorvoegsel ‘The’ en de letter ‘s’ geschreven, Golden Earring dus.

George is vanaf het begin de belangrijkste songschrijver voor de band geweest en is dat nog steeds. Verschillende songs van zijn hand zong hij zelf ook en werden hits, zoals Weekend Love en Buddy Joe. Hij was verder ook belangrijk voor de vaderlandse muziekwereld, want hij ontdekte en schreef belangrijke eerste hits voor acts als Earth & Fire (hij schreef de debuutsingle Seasons, waarvan er ruim 200.000 werden verkocht) en Anouk (samen met Barry Hay speelt en zingt hij mee op haar debuutalbum Together Alone). Ook schreef hij de Beatle-eske hit It’s Gonna Be Alright voor de band Smyle en schreef hij songs voor uiteenlopende artiesten als Hearts Of Soul, Guus Meeuwis, Henk Westbroek en zelfs voor Kinderen Voor Kinderen.

Hij maakte tot nu toe drie soloalbums: in 1971 Jojo (met het hitje Lovin’ And Hurtin’), in 1987 Solo (met de single The Beat Goes On) en de derde, On Location uit 2010, was een samenwerking met Frank Carillo. Deze Amerikaanse gitarist is al jaren bevriend met George en werkte mee aan enkele Earring-albums (met name Tits ‘n’ Ass).

Naast het (mede) produceren van Earring-albums produceerde Kooymans ook platen van onder meer New Adventures, Herman Brood, Sjako!, Gé Reinders en Nancy Boyd. George woont al heel lang niet meer in Den Haag maar net over de grens in het Belgische Rijkevorsel – samen met zijn vrouw Melanie (zus van Rinus Gerritsen) – waar hij zijn eigen studio heeft. Vorig jaar was hij daar samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten om een gezamenlijk album op te nemen.

Naast diverse gouden en platina platen (vooral met de Earring) heeft George ook meerdere onderscheidingen gekregen, zoals een Zilveren Harp, meerdere Edisons en kreeg hij in 2012 de Eddy Christiani Award (tegenwoordig de European Electric Guitar Award) uitgereikt.