Op 1 oktober 1966 (al beweren sommige bronnen dat het op 30 september was) speelde de Britse bluesrockband Cream in de Londense club Polytechnic aan Regent Street. Eric Clapton, Ginger Baker en Jack Bruce waren dankzij hun eerste langspeelplaat Fresh Cream heel populair geworden en traden veelvuldig op. Eén van hun fans was de Amerikaanse gitarist Jimi Hendrix, die ruim een week eerder (op 21 september) voor het eerst voet op Britse bodem zette, daartoe aangespoord door zijn manager, ex-Animals bassist Chas Chandler.

Hendrix was vooral fan van Eric Clapton en wilde niets liever dan samen met zijn held op één podium staan. Chandler nam Hendrix mee naar het optreden en regelde een ontmoeting tussen beide gitaristen. Clapton vertelde jaren later in een interview dat Jimi had gevraagd om te mogen meespelen tijdens een paar nummers. Omdat zijn reputatie hem al was vooruit gesneld hadden de mannen van Cream daar geen problemen mee, al had Clapton er wel een vreemd gevoel bij.

Ergens halverwege de set van Cream klom Hendrix het podium op en speelde daar een woeste versie van de Howlin’ Wolf-klassieker Killing Floor. Clapton beschreef dit optreden later als volgt: “Hij speelde zo ongeveer elke muziekstijl die je je maar kon bedenken, maar niet op een opzichtige manier. Hij deed wel een paar van zijn trucs zoals het spelen met zijn tanden en met de gitaar achter zijn rug, maar hij deed het niet op een overdreven manier. En daarna verliet hij het podium… mijn leven was daarna compleet veranderd!”

Hendrix formeerde op aandrang van zijn manager in september zijn trio The Jimi Hendrix Experience, naast hem bestaand uit de Britse bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell. Mitchell raadde Hendrix aan om zijn voornaam Jimmy te veranderen in het meer exotisch klinkende Jimi. De mannen namen al snel, op 23 oktober, de single Hey Joe op en, zoals dat heet: de rest is geschiedenis!