Hoe vaak komt het voor dat een artiest twee albums tegelijkertijd uitbrengt? Bruce Springsteen heeft het gedaan: vandaag is het precies 25 jaar geleden dat hij met zowel Human Touch als Lucky Town kwam. Het zijn de eerste platen na de scheiding van zijn begeleidingsband The E Street Band, waarmee The Boss tot dan toe had samengewerkt.

Human Touch en Lucky Town waren twee albums die in het voorjaar van 1992 op de markt kwamen. Het was een bewuste keuze van de Amerikaanse rocker om dit op deze manier te doen: voor een dubbelalbum was het materiaal voor beide platen te verschillend. Maar om Human Touch en Lucky Town ook in tijd afzonderlijk uit te geven, deed geen recht aan de situatie van The Boss.

Hoewel ze gelijktijdig werden uitgebracht, wordt Human Touch als het negende studioalbum en Lucky Town als het tiende studioalbum beschouwd. Human Touch is een plaat met sessiemuzikanten, waarbij slechts twee ook uit The E-Street Band komen: Roy Bittan en Steven van Zandt. Verder zijn ook Michael Jacksons broer Randy en Toto-drummer Jeff Porcaro te horen.

Voor Lucky Town pakte Springsteen het muzikaal gezien anders aan dan op Human Touch. Op deze plaat bespeelt de muzikant alle instrumenten zelf, met uitzondering van de drums; die neemt Gary Mallaber voor zijn rekening. Ook de achtergrondzangeressen Patti Scialfa, Lisa Lowell en Soozie Tyrell zijn te horen op Lucky Town. Het titelnummer is te horen in de film Lucky You.

Na de release van deze twee platen begon een nieuwe fase in Springsteens carrière. Hij speelde zijn fameuze (Un)plugged-concert, maakte de song Streets Of Philadelphia voor de film Philadelphia en kwam met het akoestische The Ghost of Tom Joad op de proppen. In 1999 kwam The E Street Band weer om Springsteen heen staan. Dat was dus zeven jaar ná Human Touch en Lucky Town.