The Number Of The Beast wordt algemeen beschouwd als een van de beste Iron Maiden-albums en nog steeds (35 jaar later) zijn klassiekers als Children Of The Damned, Hallowed Be Thy Name en de titelsong op de setlist terug te vinden.

The Number Of The Beast is het derde studioalbum van Iron Maiden en het is de eerste plaat waarop Bruce Dickinson de zangpartijen voor zijn rekening neemt. Verder is dit de laatste Maiden-plaat waarop drummer Clive Burr te horen is. Hij wordt op Piece Of Mind vervangen door de huidige drummer Nicko McBrain. The Number Of The Beast werd door de schrijvende pers zeer goed ontvangen, maar het album zorgde ook voor veel controverse; vooral in het hypocriete Amerika, dat geschokt was door de religieuze referenties in de teksten (met name de titelsong) en de hoes.

Iron Maidens zeer succesvolle derde album (het haalde plaats 1 in de Engelse charts) bevat een paar klassieke metalsongs die de tand des tijds makkelijk hebben doorstaan. Tot de muzikale hoogtepunten behoren zonder twijfel de lange tracks 22 Acacia Avenue (de tweede song van de Charlotte The Harlot0-saga) en Hallowed Be Thy Name, een nummer dat bijna altijd op de setlist van de band heeft gestaan. Het fantastische, meeslepende nummer vertelt het verhaal van een tot de strop veroordeelde gevangene en de bijna filosofische tekst van Harris behoort tot een van zijn beste Maiden-teksten ooit!

Andere klassieke Maiden-nummers van dit album zijn natuurlijk Run To The Hills en de titelsong, die beide als single werden uitgebracht. Run To The Hills is de zesde Maiden-single en de eerste van The Number Of The Beast; de single verscheen op 12 februari 1982, vijf weken voor het verschijnen van het album. Run To The Hills is gecomponeerd door Steve Harris en de tekst gaat over het conflict tussen de Europeanen die zich in Amerika vestigen en de oorspronkelijke bewoners. Deze eerste single van het album was zeer succesvol met o.a. een zevende plek in Engeland, een vijfde plek in Finland en een zesde plaats in Italië.

De titelsong werd als tweede single uitgebracht en het nummer zorgde voor veel opschudding, vooral in de USA, en dat kwam natuurlijk door de zogenaamd controversiële tekst, waardoor Amerikanen overtuigd waren van het feit dat Iron Maiden een satanische band was. The Number Of The Beast is nog steeds een van de meest populaire Maiden-songs en de single was een commercieel succes, ondanks de protesten uit Amerika.

Ook de andere tracks van het The Number Of The Beast-album, Invaders (een van de ‘snelste’ Maiden-songs), Children Of The Damned (met geweldige vocalen van Dickinson), The Prisoner (klassieke Maiden-song) en Gangland zijn metalsongs die iedereen gehoord zou moeten hebben.

The Number Of The Beast was een zeer belangrijke release in de carrière van Iron Maiden; het was hun doorbraakplaat en het is nog steeds een zeer invloedrijk metal-album. Met andere woorden: een klassieker in het genre en een album dat in geen enkele metalcollectie mag ontbreken.