Op 25 juni 1976 gaf de Britse hardrockband Uriah Heep het allerlaatste concert met zowel hun leadzanger David Byron als hun bassist John Wetton. Deze show was de laatste van de Europese tournee in het Pabellón de La Casilla, Bilbao in Spanje.

Deze tour was op 4 juni begonnen in Duitsland en bracht de band op 7 juni naar Pinkpop in Geleen. Hierna volgden drie Britse en vijf Duitse concerten, waarna er tenslotte drie shows in Spanje waren. Het voorprogramma in Bilbao werd verzorgd door The Heavy Metal Kids. Omdat er al geruime tijd strubbelingen waren tussen Byron en de overige muzikanten in Uriah Heep, vanwege zijn overmatige drankgebruik, werd hij in juli 1976 uit de band gezet, omdat hij onhandelbaar was geworden. Voor de in december geplande Amerikaanse tour werd David vervangen door John Lawton (ex-Lucifer’s Friend en The Les Humphries Singers) en John Wetton door ex-Ziggy Stardust & The Spiders From Mars-bassist Trevor Bolder, die tot zijn dood in 2013 bij Uriah Heep bleef.

David Byron
David Byron werd op 29 januari 1947 in Essex, Engeland, geboren als David Garrick. Het is aannemelijk, maar niet bevestigd, dat David Byron de achternaam Byron koos omdat er al een andere zanger was die David Garrick heette en die succes had, met name de single Dear Mrs. Applebee. Een beetje hetzelfde verhaal als bij David Bowie, die eigenlijk Jones heette, evenals een van de zangers in The Monkees. Zanger en songwriter David Byron was tussen 1967 en 1969 leadzanger van de band Spice, de voorloper van Uriah Heep.

Vanaf 1968 werkte hij veelvuldig als sessiezanger in de City Of London Studios en PYE Studios voor Avenue Recordings, een budgetlabel dat gespecialiseerd was in het uitbrengen van goedkope verzamelalbums met door niet-genoemde sessiemuzikanten opgenomen hits, deze lp’s hadden meestal een foto van een mooie vrouw op de hoes. Het schijnt dat David Byron tussen 1968 en 1970 ongeveer 140 van deze songs heeft ingezongen.

Ondergetekende heeft in elk geval één van die platen in huis, waarop Byron vrijwel zeker een of twee hits van Creedence Clearwater Revival zingt. De snelle stijging van het succes van Uriah Heep leidde ertoe dat hij min of meer gedwongen werd te stoppen met dit sessiewerk. Een andere bekende zanger die dit werk deed voordat hij bekend werd onder eigen (artiesten)naam is Elton John (eigenlijk Reginald Dwight).

Uriah Heep
In 1969 werd Uriah Heep opgericht, beter gesteld: de naam van Spice werd na aandrang van manager Gerry Bron gewijzigd in Uriah Heep. De line-up was: David Byron-zang, Mick Box-gitaar, Alex Napier-drums en Paul Newton-bas. Later dat jaar trad toetsenist Ken Hensley tot de band toe. Na verschillende andere drummers nam Lee Kerslake plaats op de drumkruk. In 1972 werd Gary Thain de nieuwe bassist. In 1975 overleed hij aan een overdosis en werd vervangen door ex-King Crimson-bassist John Wetton.

De band werd al snel zeer succesvol dankzij uitstekende albums als …Very ‘Eavy …Very ‘Umble (1970), Salisbury (1971), Look At Yourself (1971), Demons And Wizards (1972), The Magician’s Birthday (1972), Sweet Freedom (1973), Wonderworld (1974) en Return To Fantasy (1975). En de succesvolle optredens, zoals vastgelegd op het beroemde dubbelalbum Uriah Heep Live (1973). De band wist met verschillende singles de internationale hitlijsten te bereiken, zoals onder meer Easy Livin’, Stealin’ en Return To Fantasy.

Na het vertrek van Byron is de band in verschillende bezettingen, maar altijd met oprichter Mick Box, doorgegaan met veelvuldig optreden en albums maken. Totally Driven is de nieuwste studio-cd van de band; hierop staan diverse klassiekers uit de bandhistorie, die door de huidige bezetting zijn opgenomen. De leadzanger van Uriah Heep is sinds 1986 Bernie Shaw. Eerder dit jaar was de band o.m. te zien in Zoetermeer en Raalte (Ribs & Blues) en begin september speelt de band in Leeuwarden en Haarlem.

Solo
In 1975 bracht David zijn solodebuut Take No Prisoners uit. Na het gedwongen vertrek uit Uriah Heep (na tien albums) formeerde hij de band Rough Diamond met voormalig Humble Pie-gitarist Clem Clempson en ex-Wings-drummer Geoff Britton, met wie hij in 1977 de gelijknamige plaat uitbracht. Deze deed eigenlijk niets, waardoor de band al snel werd opgeheven, waarna David weer verder op solopad ging. Hij bracht zijn tweede soloplaat Baby Faced Killer uit, die ook al niets deed, waarna hij The Byron Band oprichtte met gitarist Robin George. On The Rocks uit 1981 was het resultaat, maar ook dit was geen succes, terwijl intussen zijn alcoholisme alleen maar erger werd. Zijn carrière bleek helemaal naar de knoppen te zijn. Op 28 februari 1985 werd hij dood gevonden in zijn huis in Reading.