Met Let It Be verscheen precies 45 jaar geleden het laatste studioalbum van The Beatles, al vonden de opnames ervan nog voor de sessies van Abbey Road plaats.

Januari 1969. De vier Beatles waren uit elkaar aan het groeien en Paul McCartney wilde hier iets tegen doen. Hij kwam met het idee om terug naar de basis te gaan: songs maken die in tegenstelling tot de voorgaande albums niet bol stonden van de studio-effecten en overdubs, maar makkelijk live gespeeld konden worden. Het leidde tot de Get Back-sessies, die uiterst moeizaam verliepen.

Oorspronkelijk zou het album in 1969 onder de naam Get Back verschijnen, maar de Beatles waren niet tevreden met de mix en gingen verder met de opnames van Abbey Road. Toen die plaat inmiddels was uitgebracht werd opnieuw geprobeerd om de Get Back-sessies tot een album te vormen, waarbij ook de Harrison-compositie I Me Mine op band werd gezet (waardoor die track het laatste nieuwe nummer was dat The Beatles opnam voor de split later dat jaar). Ook dit keer werd het eindresultaat afgewezen.

Voor een derde poging werd aan producer Phil Spector gevraagd met de tapes aan de slag te gaan, wat uiteindelijk leidde tot Let It Be. Dat album verscheen na het uiteengaan van The Beatles en had weinig meer met het oorspronkelijke ‘back to basics’-idee van McCartney te maken, want Spector had duidelijk zijn handtekening op de plaat gezet met het voor hem zo typerende gebruik van allerlei koortjes, effecten en orkesten. Daar was Paul McCartney niet zo blij mee. Daarom verscheen in 2003 op zijn initiatief Let It Be…Naked, een versie van Let It Be die ontdaan is van al die Spector-trucjes en in sommige gevallen werden ook alternatieve takes van de nummers gebruikt.

Maar welke versie ook je voorkeur heeft: het zijn de composities die dit album laten schijnen. Met songs als de titeltrack, The Long And Winding Road en Across The Universe werden op de valreep nog even een aantal ultieme klassiekers aan het Beatles-oeuvre toegevoegd. Gelukkig maar dus dat de opnames uiteindelijk toch nog het daglicht gezien hebben!

Lees ook ons eerdere artikel over het einde van The Beatles.