Het is de zoveelste update over het langverwachte nieuwe album van Metallica, maar volgens Lars Ulrich is de opvolger van Death Magnetic deze zomer klaar. De drummer meldt ook dat de plaat zeer waarschijnlijk dit jaar nog zal verschijnen.

Ulrich vertelde het blad Metal Forces dat het goed gaat met de opnames van Metallica’s eerste album in acht jaar (de samenwerking met Lou Reed op Lulu niet meegerekend). “We zijn nu bijna aan het einde van het creatieve proces en nu gaan we alvast kijken hoe we deze plaat met de wereld gaan delen. Juni is de maand waarin we met z’n allen gaan zitten en bedenken hoe we het album gaan noemen en welke nummers er uiteindelijk op komen te staan.”

In november had gitarist Kirk Hammett het volgende te melden over de plaat: “We hopen dat het album volgend jaar wordt uitgebracht. Het zal ongeveer in de lijn van Death Magnetic liggen. We zijn al aardig op weg. Ik wil niet precies zeggen hoeveel er al af is, want er kan nog van alles gebeuren waardoor dat aantal verandert. Maar uiteindelijk zul je een nieuw Metallica-album zien verschijnen en het zal zeer waarschijnlijk in 2016 gebeuren. En in het ergste geval wordt het begin 2017.”

Tot dat nieuwe album verschijnt, kunnen fans genieten van de nieuwe uitgebreide heruitgaven van de eerste twee albums Kill ‘Em All en Ride The Lightning.