Mike Oldfields overgang van symfoman naar hitmaker was al langer bezig, maar leek in 1984 onomkeerbaar geworden. Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat het album Discovery het levenslicht zag.

“Recorded in the Swiss Alps at 2000 metres within sight of Lake Geneva on sunny days”, zo valt er op de achterkant van Discovery te lezen. Mike Oldfield was naar Zwitserland verhuisd vanwege het belastingklimaat, maar het Meer van Genève bleek ook voor de nodige inspiratie te zorgen. The Lake is dan ook de titel van het slotnummer van dit album, een heerlijk instrumentaal stuk en het absolute hoogtepunt van de plaat.

Voor de rest is het helaas vergeefs zoeken naar echte topstukken op Discovery, al is het album over de hele linie best degelijk te noemen. Met het megasucces van Moonlight Shadow en in mindere mate Shadow On The Wall nog vers in het geheugen, zette de platenmaatschappij Oldfield onder druk om meer commerciële liedjes te schrijven, wat  uitmondde in typische singlehits als To France en Tricks Of The Light. Zeker niet ’s mans beste werk, maar binnen de popcategorie nog altijd stukken meer genietbaar dan hij later op bijvoorbeeld Earth Moving zou doen.

Sinds enkele jaren verschijnt de hele catalogus van Oldfield met bonusmateriaal en inmiddels is Discovery de volgende die heruitgegeven wordt. Eind dit jaar of begin 2015 moet het zover zijn. Wat we kunnen verwachten? Wellicht opnames van de Discovery Tour, de laatste toernee die Oldfield in de jaren 80 ondernam en waarmee hij op 1 november 1984 ook Nederland aandeed in Ahoy Rotterdam.