Vandaag mag Graham Nash 76 kaarsjes uitblazen op zijn verjaardagstaart. Op 2 februari 1942 werd hij in Blackpool geboren als Graham William Nash. Hij begon zijn lange carrière in 1962 als gitarist en zanger van The Hollies, maar maakte natuurlijk vooral naam als zanger van de supergroep Crosby, Stills & Nash (& Young).

Nash richtte The Hollies op met zijn schoolvriend Allan Clarke. Met hun driestemmige harmonie en eenvoudige popliedjes maakten ze deel uit van de zogenaamde British Invasion, de vloedgolf van Britse bands die vanaf halverwege de jaren zestig de Amerikaanse bands en artiesten in de hitlijsten overschaduwden. Daar, aan de andere kant van de oceaan, gingen de wegen van Nash en The Hollies meer en meer uit elkaar.

Reden voor deze breuk was de nieuwe, meer ingewikkelde muziek die Nash voor zijn band schreef. Zijn nieuwe werk viel lang niet altijd in goede aarde bij de rest. Waardering voor zijn nieuwe materiaal vond Nash wel bij David Crosby, met wie hij net kennis had gemaakt. Niet veel later was Nash’ carrière bij The Hollies voorbij.

Dat gaf hem alle ruimte om met Crosby muziek te gaan maken. Tijdens een feest van Monkees-bassist Peter Tork maakte Nash kennis met Stephen Stills, een van de gitaristen van Buffalo Springfield. Wat volgde is geschiedenis: gedrieën vormden Crosby, Stills & Nash een supergroep, soms aangevuld met de Canadese zanger en gitarist Neil Young.

Heel soepel verliep de samenwerking tussen het drie- of viertal niet. In wisselende samenstellingen brachten ze muziek uit. Dan weer als Crosby, Stills & Nash, dan weer voegde Young zich bij de groep. Of dan weer was er materiaal van enkel Crosby & Nash. Of waren ze te horen op het solowerk van één van de vier bandleden.

In 2015 gaf het Nash met Crosby en Stills een tournee, waarbij ze onder meer optraden in de Heineken Music Hall in Amsterdam – het bleek hun afscheidstournee te zijn. In 2016 praatte Nash in een interview met het Nederlandse muziekblad Lust For Life over zijn ruzie met Crosby, die zelfs uitmondde in een gevecht op het podium tijdens een concert van het legendarische trio: “Het is de eerste keer dat ik dit hardop zeg. Maar zo zit het nu eenmaal. Je vroeg me of er nog meer van CSN komt? Nou, mijn antwoord is nee. En dat is heel treurig, want we zijn best goed. Maar ik ben op dit moment niet zo dol op David Crosby. Hij heeft me verschrikkelijk behandeld de afgelopen twee jaar. Echt heel erg verschrikkelijk.”

Zo loopt het soms in een muzikantenleven. We kunnen er rouwig over zijn dat dit trio niet meer zal optreden. Dat is ook jammer. Maar gedane zaken nemen geen keer. Dat geldt uiteraard ook voor de muziek die Nash heeft opgenomen. Wat eenmaal is uitgebracht, als solo-werk of in groepsverband, dat hebben we dan maar binnen.

En zo kunnen we ook deze verjaardag luisteren naar het mooie werk van Graham Nash.