Het is een van de meest legendarische incidenten in de rock & roll en blijft Ozzy Osbourne tot op de dag van vandaag achtervolgen: op 20 januari 1982 beet de destijds voormalig Black Sabbath-frontman het hoofd van een vleermuis af.

Het incident vond plaats tijdens een concert in het Amerikaanse Des Moines, Iowa en ging al snel een eigen leven leiden dat met veel vragen werd omgeven. Was die Prince of Darkness nou echt zo’n psychopaat? Was het een mythe? Of was het toch allemaal nep en in scène gezet om oproer te veroorzaken? Geen van allen, als we Ozzy zelf mogen geloven.

In zijn autobiografie I Am Ozzy (2010) verklaart hij dat hij wel degelijk het hoofd van een echte vleermuis afbeet, maar dat dit zeker niet de bedoeling was geweest. Het arme beest werd door iemand uit het publiek op het podium gegooid en was om een of andere reden bewusteloos, waardoor Ozzy dacht dat het een rubberen exemplaar was. Het leek hem dan ook wel leuk om er in te bijten, maar die lol verdween snel. “Het voelde meteen fout aan. Heel erg fout.”

In het boek gaat Osbourne verder: “Mijn mond zat meteen vol warm, slijmerig vocht met de ergste nasmaak die je je kan voorstellen. Ik voelde het langs mijn tanden en kin lopen. Daarna trilde het hoofd nog na in mijn mond.” Behalve een maagomdraaiende ervaring en een opmerkelijke reputatie, was Ozzy die dag ook een ziekenhuisbezoek rijker: hij moest meteen worden ingeënt om een mogelijke besmetting met hondsdolheid te voorkomen. Een zuster in dat ziekenhuis zou later aan een lokale krant verklaren dat ze nog maanden een halve dagtaak heeft gehad aan het beantwoorden van telefoontjes van fans, journalisten en mensen die wilden weten of zij zelf ook een vleermuis konden doodhappen.

Het verhaal heeft wellicht nog meer status gekregen dankzij de combinatie met een ander incident een jaar eerder, waarbij Ozzy het hoofd van een duif afbeet tijdens een vergadering met platenmaatschappij CBS. Dat was echter niet per ongeluk: hij wilde de managers aldaar choqueren. En hij was natuurlijk flink onder invloed.