In 1986 toerde Queen de wereld over met The Magic Tour. Tijdens deze elfde (wereld)tournee van de band, ditmaal ter promotie van het studioalbum A Kind Of Magic, deden de Britten ook de Hongaarse hoofdstad Boedapest aan. De groep was de eerste westerse act sinds 1964 die in het communistische land een optreden gaf. De geschiedenis heeft vele vaders: grote Queen-liefhebbers zien in dit optreden de reden voor de val van de regering van János Kádár. Maar dat is invulling achteraf.

Tijdens het optreden van Queen was van een repressieve overheid niets te merken. Althans, niet in het Nepstadion, waar de band zijn optreden gaf. De laatste tournee van Queen in de oorspronkelijke samenstelling, voerde de band onder meer langs de Groenoordhallen in Leiden (11, 12 en 19 juni), Wembley Stadium in Londen (11 en 12 juli), Müngersdorfer Stadion in Keulen (19 juli) en dus het Nepstadion in Boedapest. Een kleine twee weken later eindigde de tournee in Knebworth Park in het Britse Stevenage, wat als het ‘afscheidsconcert’ kan worden beschouwd.

De tournee heette Magic Tour, bedoeld om de jongste langspeelplaat A Kind Of Magic onder de aandacht van de fans en muziekliefhebbers te brengen. Deze plaat is de soundtrack voor de film Highlander, met Christopher Lambert en Sean ‘James Bond’ Connery in de hoofdrollen. Logisch dus dat tijdens de tournee veel nieuwe nummers van dit album werden gespeeld. Uiteraard passeerden ook oude hits de revue. Wat te denken van Tie Your Mother Down, In The Lap Of The Gods… Revisited en Seven Seas Of Rhye? Of klassiekers als Love Of My Life, Radio Ga Ga en natuurlijk Bohemian Rhapsody?

In principe was de setlist elke avond hetzelfde, waarbij voor de locaties nog wel eens iets extra’s aan covers werden gespeeld. In Boedapest werd in het akoestische gedeelte een traditioneel Hongaars volksliedje gespeeld: Tavaszi Szél Vizet Áraszt. Een liefdesliedje waarvoor Freddie Mercury de tekst hiervan op zijn hand had geschreven.

Drie jaar na dit optreden opende men het IJzeren Gordijn, waarna nog weer twee jaar later het land verlost werd van de communistische dictatuur. Na de Magic Tour besloot Queen niet meer de wereld over te reizen, ze waren ‘te oud’ om nog te toeren. In werkelijkheid wist Mercury dat aids zijn leven had overgenomen en hij daarom moest denken aan zijn gezondheid.

In 2012 verscheen het optreden in Boedapest op dvd onder de naam Hungarian Rhapsody. Een leuke concertregistratie, waarbij flarden van de documentaire A Magic Year zijn toegevoegd. En natuurlijk is de uitvoering van Tavaszi Szél Vizet Áraszt te horen.