In september 1976 was de Britse rockband Queen bezig met de opnames van het vijfde studioalbum A Day At The Races. Ondanks alle drukte hadden de mannen tijd voor een korte tournee door het Britse rijk. Op 18 september 1976 gaf de band een bijzonder gratis concert in het Londense park. Met zeker 150,000 bezoekers is dit optreden nog steeds het grootste gratis concert ooit in Hyde Park. Met dank aan de ondernemer Richard Branson, die de organisatie in handen had.

Halverwege de jaren zeventig was Queen ‘booming business’: de langspeelplaat A Night At The Opera betekende de definitieve doorbraak van de band, mede dankzij de grote hit Bohemian Rhapsody. In 1976 dook de band opnieuw de studio in voor de opvolger van dit album, dat net als de voorganger een albumtitel krijgt die is afgeleid van een film van de Marx Brothers: A Day A The Races.

Terwijl de opnames bezig zijn, grijpen John Deacon, Freddie Mercury, Roger Taylor en Brian May de uitnodiging van Richard Branson aan om op te treden in Hyde Park. Het was de afsluitende show van een vierdaagse tournee, die de band langs Edinburgh (1 en 2 september) en Cardiff (10 september) leidde. In Hyde Park was Queen overigens niet de enige optredende band; ook The Kiki Dee Band, Supercharge, The Rich Kids, Broken Wreck Chords en Steve Hillage gaven acte de présence.

Het optreden in Hyde Park was een gratis concert, waar tijdens het Queen-gedeelte zeker 150.000 mensen aanwezig waren – of waren er 200.000 toeschouwers aanwezig? Uitgaande van het laagste getal, is dat al het grootste publiek dat ooit bij een concert in het hoofdstedelijke park aanwezig was. Volgens drummer Taylor was het de bedoeling dat dit concert via de BBC zou worden uitgezonden – dit is echter nooit gebeurd. Wel is het optreden terug te vinden op YouTube.

De vier mannen gaven het publiek een goede setlist. Beginnend met het intro van de nog op te nemen lp. Bohemian Rhapsody dat in drievoud werd gespeeld (en in drie gedeelten over de avond werd verspreid). Het nummer You Take My Breath Away, ook afkomstig van A Day At The Races. The Prophet’s Song, het indrukwekkende magnum opus van gitarist May. Om maar eens een aantal nummers te noemen uit de vooral rock-georiënteerde speellijst.

Na dit optreden trok Queen zich weer terug in de studio voor de overige opnames van A Day At The Races. Mede dankzij deze gratis show én met het vijfde album in het verschiet, was Queen definitief een van ‘s werelds beste (live-)bands geworden – een status die ze nog anderhalf decennium zouden volhouden.