Ter gelegenheid van de 72e verjaardag van Meat Loaf, het verhaal achter de nummer 1-hit in Nederland: Paradise By The Dashboard Light. Dit onvermijdelijke bruiloftsnummer heeft als groot voordeel dat je over niet al te veel dans-skills hoeft te beschikken om het nog ergens op te laten lijken.

Eigenlijk is Meat Loaf al een jaar of tien met muziek bezig en is hij een redelijk bekende musicalacteur. Hij speelt in onder andere Hair en Rocky Horror Picture Show, waarbij hij in contact komt met Jim Steinman. Ze hebben de platenmaatschappij RCA overtuigd van hun project, dat later Bat Out Of Hell zal worden. Omdat RCA niet blij is met Meat Loafs keuze voor Todd Rundgren als producer, stapt hij over naar Epic. Niemand realiseert zich dat Bat Out Of Hell een gigantisch succes zal worden. Bassist op het album, Kasim Sulton, zegt later: ”De hele opname lang heb ik gedacht: ‘dit is een grote grap, hoe is het mogelijk dat deze gasten een contract hebben gekregen.’”

Naast zangeres Ellen Foley doen ook drummer Max Weinberg en toetsenist Roy Bittan van The E Street Band mee aan de opnames. Maar de invloed van Bruce Springsteen ging verder dan deze twee muzikanten. Jim Steinman en Todd Rundgren waren bijzonder gecharmeerd van het Born To Run-album van The Boss en met name van de verhalen in de songs van Springsteen waar gewone mensen op zoek zijn naar iets beters in het leven.