Vijftig jaar geleden bracht Santana het tweede album Abraxas uit. De titel komt uit een zin in het boek Demian van Hermann Hesse. Carlos Santana was slechts 22 toen het zeer succesvolle Abraxas verscheen. Het album bevat negen songs en de muziek is een mix van rock, latin, chicano, jazz, salsa en blues.

Het heerlijke, swingende album wordt gedomineerd door de zeer strakke ritmesectie – bestaande uit Dave Brown (basgitaar), Mike Shrieve (drums), Mike Carabello en Jose Areas (percussie) – en natuurlijk het spetterende gitaarwerk van Carlos Santana zelf. Van het album verschenen drie singles: Black Magic Woman, een Peter Green-cover, Oye Como Va, een cover van de hit van Tito Puente en Hope You’re Feeling Better, een compositie van Gregg Rolie. Vooral de eerste twee singles van Abraxas waren zeer succesvol en deze zijn ook uitgegroeid tot echte radioklassiekers; iedereen kent Black Magic Woman en Oye Como Va, vooral ook door die typische orgel melodieën van Rolie.

Het instrumentale gitaarhoogtepunt Samba Pa Ti is de enige track die door Carlos Santana alleen is gecomponeerd; zijn inspiratie voor dit nummer haalde Santana uit een optreden van een jazzsaxofonist die hij in de straat waar hij woonde hoorde spelen. Andere hoogtepunten van Abraxas zijn Incident At Neshabur met Alberto Gianquinto op piano, het instrumentale Gypsy Queen (een cover van Gabor Szabo) en het uiterst swingende Se A Cabo, een compositie van Jose Areas.

Abraxas was een commercieel succes, want het album behaalde de eerste plaats in de Amerikaanse charts. Verder piekte het op plaats 1 in Australië, plek 2 in Canada, plaats 7 in het VK en plek 7 in Nederland. De singles Black Magic Woman en Oye Como Va waren ook zeer succesvol, want BMW haalde in Amerika plaats 4 en OCV piekte in Canada op plek 5. Abraxas is een klassiek Santana-album en veel nummers staan nog steeds op de setlist bij een concert van Santana. Een rockklassieker pur sang!