Op 18 september 1970 kwam er helaas een eind aan het korte leven van een van de meest invloedrijke gitaristen in de popmuziek: Jimi Hendrix. Hij overleed in de Londense wijk Kensington en was slechts 27 jaar, wat hem één van de zogenaamde Club van 27 maakte.

Hij werd geboren als Johnny Allen Hendrix op 27 november 1942 in Seattle in de staat Washington, Verenigde Staten, als eerste van vijf kinderen van zijn ouders James Alan (Al) Hendrix en Lucille Jeter. In 1946 veranderden zijn ouders zijn naam in James Marshall Hendrix, als eerbetoon aan zowel zijn vader Al als diens overleden broer Leon Marshall. Jimi Hendrix werd geboren uit een multiraciale familie, met zowel Indiaanse, Ierse als Afro-Amerikaanse afkomst. Hij werd in zijn jeugd vaak als Jimmy aangesproken en later nam hij deze roepnaam zelf over, maar dan gespeld als Jimi.

Over Jimi’s carrière als muzikant hebben we op deze website al het nodige verteld. Omdat het vandaag zijn sterfdag is gaan we het dáár nu over hebben.

Het grootste deel van 17 september 1970 bracht Jimi door samen met zijn Duitse vriendin Monika Dannemann (die later de levensgezellin werd van de eveneens Duitse ex-Scorpions-gitarist Uli Jon Roth) in hun appartement in het Samarkand Hotel in Londen. Volgens Monika maakte ze een diner voor hun beiden, dat ze rond een uur of elf ’s avonds nuttigden. Samen dronken ze een fles wijn. Later die nacht, rond kwart voor twee, bracht ze hem naar het huis van een kennis en na ruim een uur, rond drie uur, haalde ze hem daar weer op. Teruggekomen in het appartement praatten ze tot een uur of zeven, waarna ze allebei in slaap vielen.

Toen zij iets na elf uur wakker werd, merkte ze even later dat Jimi bewusteloos was, wel ademde maar nergens op reageerde. Ze belde om 11.18 uur een ambulance, die om 11.27 uur arriveerde en die Jimi meenam naar het St Mary Abbot’s Hospital in de Londense wijk Kensington. Om 12.45 uur verklaarde Dr. John Bannister dat hij was overleden. Er zijn ook (onbevestigde) berichten dat Jimi op een brancard lag in een van de gangen van het ziekenhuis en dat er niet naar hem gekeken werd, omdat hij zwart was. Volgens de lijkschouwer was Jimi overleden aan een combinatie van ademhalingsproblemen, alcohol- en medicijngebruik. Monika Dannemann vertelde later dat Jimi negen van haar Vesparax slaappillen had ingenomen, 18x de normale dosis… Overigens hadden de Amerikaanse slaappillen die Jimi wel vaker nam, een veel lagere dosis dan de Britse. Uit de autopsie op zijn lichaam bleek dat hij niet verslaafd was geweest aan heroïne, iets wat wel vaak werd beweerd.

Jimi’s lichaam werd gebalsemd en op 29 september overgebracht naar Seattle. Op 1 oktober organiseerden zijn nabestaanden een herdenking in de Dunlap Baptist Church in Seattle’s Rainier Valley, waarna hij werd begraven op de begraafplaats Greenwood Cemetery in Renton, Washington, naast het graf van zijn moeder. Veel vrienden en collega’s waren hierbij aanwezig, zoals Mitch Mitchell, Noel Redding, Johnny Winter, Miles Davis en John Hammond; hiervoor werden maar liefst 24 limousines ingezet.

Jimi Hendrix liet een schat aan muziek achter, naast de albums die hij bij leven maakte ook heel wat postuum uitgebracht materiaal, dat tegenwoordig wordt beheerd door zijn familie.