Op 5 juli 1969 waren ongeveer 500.000 mensen naar het Londense Hyde Park gekomen om het allereerste gratis toegankelijke openluchtconcert op Britse bodem van The Rolling Stones bij te wonen. Twee dagen eerder was de in het voorjaar, vanwege zijn onhandelbare gedrag door zijn drugsgebruik ontslagen gitarist Brian Jones, dood gevonden in het zwembad bij zijn 15e eeuwse landhuis in Hartfield, Sussex. Zijn opvolger, de 22-jarige talentvolle gitarist Mick Taylor maakte tijdens dit concert zijn debuut als lid van de Stones. Taylor had hiervoor 2 jaar in John Mayall’s Blues Breakers gespeeld, als opvolger van Peter Green. 

Omdat The Rolling Stones voor het eerst na vijf jaar weer uitgebreid wilde gaan toeren door de States, werd een promotor gevraagd om een gratis festival te organiseren met zichzelf als headliner. Andere acts die optraden waren King Crimson en Alexis Korner. Overigens was het niet het eerste gratis concert in Hyde Park, want een week eerder trad Blind Faith er al op. Onder het publiek op 5 juli waren bekende mensen als Paul en Linda McCartney, Eric Clapton, Donovan, Chris Barber, Marianne Faithfull, Steve Winwood, Ron Wood (als lid van Small Faces) en Mama Cass in de VIP-ruimte aanwezig.

Het ongeveer een uur durende concert begon Mick Jagger ter ere van Brian Jones met een gedicht van Shelley, dat als volgt begint: “Peace, peace, he is not dead, he does not sleep: He has awakened from the dreams of life…” Hierna werden dozen vol duizenden vlinders geopend, waarbij al snel bleek dat veel vlinders het verblijf in die dozen niet hadden overleefd. Het opptreden begon met een song van Johnny Winter, I’m Yours & I’m Hers getiteld. Hierna volgde Jumping Jack Flash. Als veertiende en laatste song werd Sympathy For The Devil gespeeld, waarbij de Stones werden begeleid door een aantal Afrikaanse percussionisten.

Het concert werd gefilmd voor Granada Television, geregisseerd door Leslie Woodhead en Jo Durden-Smith en werd in de jaren zeventig als film te huur aangeboden. Als The Stones In The Park verscheen het concert (althans: 8 van de songs en beelden van het randgebeuren, in totaal 53 minuten) op videoband en deze eeuw werd deze geremasterd (maar wel nog steeds met mono geluid) op dvd uitgebracht. De volgorde van de songs hierop is overigens anders dan tijdens het concert.

Een jaar geleden, op 6 juli 2013, traden de Stones voor de tweede keer op in Hyde Park. Deze keer niet gratis… sommige kaarten gingen voor bedragen als 500 pond van de hand! Mick Jagger droeg tijdens dit concert (op dvd en blu-ray uitgebracht) hetzelfde witte jurkje dat hij in 1969 droeg.