Vandaag 50 jaar geleden, op 15 januari 1967 dus, waren de vijf Engelse muzikanten die we allemaal kennen als The Rolling Stones te gast in het beroemde Amerikaanse televisieprogramma The Ed Sullivan Show. Ze waren daar om hun op 13 januari uitgebrachte nieuwe single Let’s Spend The Night Together te promoten voor het Amerikaanse publiek.

Vanwege de (voor die tijd) controversiële tekst (want te seksueel getint volgens velen) kozen veel radiozenders in de wereld voor de andere kant van de single, het rustige Ruby Tuesday. Eigenlijk was het een single met een dubbele A-kant. De Ed Sullivan Show was een van de populairste gevarieerde programma’s op de Amerikaanse televisie. Tegenwoordig zou dit programma echt niet meer uitgezonden kunnen worden in de westerse wereld, maar in de jaren zestig van Amerika was dit het toppunt van amusement, met gasten en acts van zeer verschillende pluimage, zoals acrobaten, dansers, komieken en populaire (en soms nog onbekende) zangers, zangeressen en bands. Na hun eerste optredens bij Ed Sullivan werden Elvis Presley en The Beatles wereldberoemd in de States en daarna in de rest van de wereld.

Voor het optreden in The Ed Sullivan Show kreeg de band oorspronkelijk geen toestemming om Let’s Spend The Night Together te spelen, nadat Sullivan de song tijdens de camerarepetitie hoorde. Ed Sullivan zelf schijnt tegen Mick Jagger gezegd te hebben “Óf het nummer verdwijnt, óf jullie verdwijnen”. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten en werd de tekst iets veranderd, namelijk van “let’s spend the night together” werd “let’s spend some time together” gemaakt. Jagger ging akkoord met deze verandering, maar rolde demonstratief met zijn ogen naar de tv-camera’s terwijl hij de regel zong. Zoals gebruikelijk werd de muziek vanaf een orkestband afgespeeld, terwijl er live gezongen werd. Eerst werd Ruby Tuesday gespeeld en verderop in het programma Let’s Spend The Night Together. Toen de band na het optreden terugkeerde waren de bandleden gekleed in Nazi-uniformen met swastika’s. Sullivan dwong de band om meteen naar hun kleedkamers terug te keren om zich weer om te kleden naar de kleding die zij droegen tijdens het optreden; dit weigerden ze en daarop verlieten zij de studio. Na dit incident kondigde Sullivan aan dat de Rolling Stones waren verbannen van zijn show. Maar op 23 november 1969 traden zij opnieuw op in het programma.

Toen de Stones in april 2006 voor het eerst in China optraden, werd het hen verboden om Let’s Spend The Night Together te spelen, ook weer vanwege de suggestieve tekst, al zullen er weinig Chinese aanwezigen geweest zijn die überhaupt de Engelse taal machtig waren…

De single
Let’s Spend The Night Together èn Ruby Tuesday zijn uiteraard geschreven door Mick en Keith. De opnames werden gemaakt tussen 3-11 augustus en 8-26 november 1966 in de Olympic Sound Studios in Londen, met Andrew Loog Oldham in de producersstoel. Naast de vijf Stones doet ook pianist Jack Nitzsche mee op de opnames. Beide songs staan op de Amerikaanse versie van het album Between The Buttons, waardoor de songs Back Street Girl en Please Go Home van de Britse versie daarop ontbreken. Ruby Tuesday en Let’s Spend The Night Together kregen op de Amerikaanse Billboard Hot 100 beide een aparte notering. Ruby Tuesday kwam daar op nummer één te staan, Let’s Spend The Night Together kwam er slechts tot nummer 55. In ons land was nummer twee op de Veronica Top 40 de hoogste notering. In West-Duitsland was het een nummer één hit en in Groot Brittannië was nummer drie de toppositie, Ruby Tuesday werd daar niet apart vermeld. Ook in andere Europese landen wist de single de top tien te bereiken. Deze song werd veelvuldig gecoverd, zangeres Melanie (Safka) had er in 1970 een flinke hit mee in het VK (nummer 9) en ook in landen als de VS (34 in Cashbox en 55 in Billboard), Canada (25), Denemarken (6), Duitsland (6) en Frankrijk (4). In ons land werd de hitparade niet gehaald. Andere coverversies zijn gemaakt door o.a. Nazareth, Julian Lennon, Rod Stewart, Marianne Faithfull, The Corrs, Gotthard en Scorpions.

Bowie
David Bowie coverde Let’s Spend The Night Together op zijn album Aladdin Sane in 1973. Bowie voegde zelf een paar regels aan het eind van de song toe: ‘They said we were too young, Our kind of love was no fun, But our love comes from above, Let’s make… love’. Later in 1973 werd het ook als de vierde single van het album uitgebracht en deze versie bereikte de 21e plaats in de Veronica Top 40; Nederland was het enige land waar deze single een (bescheiden) hit werd.

NB: het geluid bij deze clip is de gewone plaatversie, dus niet de Ed Sullivan geluidsopname!