Op 18 mei 1990 werd in de Rotterdamse Kuip de aftrap gegeven voor de Europese Urban Jungle Tour van The Rolling Stones. Het was het eerste van drie uitverkochte concerten in het Feyenoord-stadion, de andere twee waren op 19 en 21 mei. Het was acht jaar geleden (mei-juli 1982) dat de Stones ons land (en de rest van Europa) weer aandeden voor een tournee.

Deze tournee was het vervolg van de in 1989 gestarte Steel Wheels Tour door de Verenigde Staten en Canada, die begin 1990 werd vervolgd door maar liefst tien concerten in de Tokyo Dome in de Japanse hoofdstad. Hierna nam de band een paar maanden rust, om in mei verder te gaan met de Urban Jungle Tour, die tevens de laatste was met Bill Wyman. Na deze uitputtende concertenreeks wilde hij niet meer met de Stones toeren.

Tijdens de Urban Jungle Tour deed de band alleen voetbalstadions of paardenrenbanen aan, waaronder vier concerten in het beroemde (oude) Wembley Stadium in Londen, drie in juli en de laatste als afsluiter van de tour op 25 augustus. De meeste West-Europese landen werden aangedaan, helaas moesten onze zuiderburen naar het noorden, oosten, westen of zuiden, want België moest het zonder een eigen concert doen. In Duitsland werden in totaal twaalf concerten gegeven, waarvoor veel belangstelling was, in elke stad twee concerten en in Berlijn zelfs drie. Vandaar dat besloten werd nog een paar extra concerten te organiseren, waaronder in het Parkstadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen waar ook veel Nederlanders aanwezig waren, waaronder ondergetekende.

De muzikanten waren: Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica, percussie), Keith Richards (gitaar, zang), Ronnie Wood (gitaar), Bill Wyman (basgitaar) en Charlie Watts (drums); met als extra muzikanten Matt Clifford (keyboards, backing vocals, percussie, hoorn), Bobby Keys (saxofoon), Chuck Leavell (keyboards, backing vocals en musical director), Bernard Fowler (backing vocals, percussie), Lorelei McBroom en Sophia Jones (backing vocals) en The Uptown Horns: Arno Hecht (saxofoon), Bob Funk (trombone), Crispin Cioe (saxofoon) en Paul Litteral (trompet).

Live-opnames van de gecombineerde Steel Wheels/Urban Jungle Tour zijn te beluisteren op het album Flashpoint (1991) en te bekijken op de videoband/dvd/blu-ray Live At The Max (1991), de allereerste concertfilm dat in het IMAX-systeem is gemaakt. Er zijn ook diverse bootlegs van de tour, in wisselende geluidskwaliteit, waarvan die van het concert dat de band op 7 juli 1990 in het Wembley Stadium gaf een aanrader is; dit was live op de FM-radio uitgezonden en werd als Seventh Of July op dubbel-cd uitgebracht op het Camelion-label.

Toen na afloop de balans werd opgemaakt bleek de Steel Wheels/Urban Jungle Tour (met 115 concerten in totaal) de bestverkochte tournee van welke act dan ook in de historie te zijn!