Het vijfde album van The Byrds luistert naar de titel The Notorious Byrd Brothers. De plaat verscheen vandaag precies vijftig jaar geleden. De mannen rondom Roger McGuinn namen de plaat op in de tweede helft van 1967, in wisselende samenstellingen. Ditmaal stond er geen Bob Dylan-cover op de tracklist.

Bij de voorganger Younger Than Yesterday was Dylans bijdrage al tot het minimum van één nummer beperkt. Maar dat ene nummer leverde dan wel de titel van het album op. Bij The Notorious Byrd Brothers leverde een andere cover de nodige personele problemen op. David Crosby was weinig enthousiast over de opname van Goin’ Back. Het nummer van Gerald Goffin en Carole King zou een artistieke stap achterwaarts zijn. Hij schreef nog wel mee aan Draft Morning (samen met Chris Hillman en McGuinn) en verzorgde de baspartij voor Old John Robertson.

Crosby lag sowieso niet zo heel goed binnen The Byrds. Het kwartet had zo wat spanningen onderling, waardoor de besnorde gitarist tijdens de opnamesessies de formatie verliet. Gene Clark werd gevraagd weer terug te komen; een jaar eerder was hij nog ex-Byrd, omdat hij de band achter zich liet vanwege vliegangst, benauwdheid en achtervolgingswanen. Clarks bijdrage voor The Notorious is overigens ook zeer beperkt tot wat achtergrondzang. Drie weken was hij wel één van de jongens tijdens het televisieprogramma The Smothers Brothers Comedy Hour.

Tel daarbij op dat drummer Michael Clarke lopende de opnames werd vervangen door sessiemuzikanten Jim Gordon en Hal Blaine. Clarke had zo zijn eigen ideeën over zijn rol binnen de club. Die ideeën strookten niet helemaal met wat McGuinn en Hillman voor ogen hadden.

Enfin.

In die eerste maand van januari lag The Notorious Byrd Brothers dan eindelijk in de schappen van de platenzaken. De lange formatie van het album ging niet ten koste van de kwaliteit. Ook de personele wisselingen hadden geen negatief effect op de plaat. Het is nog steeds een album met die typische Byrds-countryrock: een mengeling van folkrock, psychedelische rock, country muziek, elektronische muziek, baroque pop en jazz.

Afsluitend nog even over de titel. The Notorious Byrd Brothers. ‘Notorious’ heeft twee betekenissen in het Nederlands. Enerzijds is het een woord dat kan worden vertaald met ‘algemeen bekend; berucht’. Het zijn de algemeen bekende Byrd-broers, of de beruchte gebroeders Byrd. Misschien doet die andere betekenis voor dit album wel meer recht aan de band: opvallend, in het oog lopend. Want dat het een opvallende en in het oog lopende muzikantenfamilie was, zoveel moge wel duidelijk zijn.