Black Rose -met als ondertitel A Rock Legend- is een hardrockmeesterwerk en behoort tot een van de beste en meest succesvolle Thin Lizzy-albums aller tijden. Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat de plaat verscheen.

Black Rose is het negende studioalbum van Thin Lizzy. De band bestond tijdens de opnamen in Parijs en Londen uit Phil Lynott, Scott Gorham, Gary Moore en Brian Downey.  Opvallend detail is dat Black Rose het enige Thin Lizzy-album is dat werd opgenomen met Gary Moore in de gelederen. Helaas voor de fans zou Moore na de opname van Black Rose de band ook weer snel verlaten.

Do Anything You Want To Do is een ijzersterke opener, vooral door de herkenbare gitaargeluiden van Gorham en Moore en de heerlijke strot van Lynott. Waiting For An Alibi, geschreven door Lynott en tevens de eerste single van het album, ging later tot de favoriete livesongs van de band behoren, mede door het pakkende refrein en de typische Lizzy-gitaarlijnen. Net als op de plaat Shades of a Blue Orphanage komt ook op dit album Sarah weer voor, al gaat het nummer op Black Rose over Lynott’s tienjarige dochter in plaats van over zijn grootmoeder. De track is eigenlijk meer een popsong en het behaalde de 24e plaats in Engeland. Pikant detail is dat het nummer nooit live gespeeld is door Thin Lizzy.

Lizzy bewaart op dit album het beste nummer tot het einde, want Róisín Dubh (Black Rose): A Rock Legend is echt het allerbeste nummer. Het bestaat uit vier traditionele songs -Shenandoah, Will You Go Lassie Go, Danny Boy en The Mason’s Apron- die allemaal gearrangeerd zijn door Moore en Lynott. Black Rose is een zeer melodieus nummer dat gedomineerd wordt door de twingitaar-melodieën van Gorham en Moore, en door de fabelachtige solo’s van Moore. Vooral de versie op de livedubbelaar Life is van uitzonderlijke klasse.

Black Rose was vooral in Engeland commercieel zeer succesvol en leverde drie hitsingles op: Waiting For An Alibi, Do Anything You Want To Do en Sarah. Black Rose is Lizzy’s beste plaat en dat heeft veel te maken met het fantastische gitaarspel van Moore: “Tell Me The Legends Of Long Ago…”