Nancy Lamoureaux Wilson is geboren op 16 maart 1954 en samen met haar zus Ann werd zij bekend en beroemd met de rockband Heart. Nancy is gitarist en soms ook zangeres en samen met Ann componeerde zij een aantal grote hits. Vandaag wordt Nancy 63 jaar, dus is het tijd voor een top 10 van de beste Heart-albums.

10. Fanatic (2012)

Fanatic is het vijftiende studioalbum van Heart en het bevat tien songs, allemaal gecomponeerd door de zusjes Wilson en de Canadese liedjesschrijver, multi-instrumentalist en producer Ben Mink. Fanatic is een ‘speciaal’ album, want de nummers werden opgenomen in hotelkamers en studio’s aan de westkust van Amerika. Veel van de teksten gaan over persoonlijke ervaringen van de Wilson-zusjes; Dear Old America is daar een goed voorbeeld van. Fanatic was het twaalfde Heart-album dat de top 25 haalde in de hitparade en de plaat piekte op plaats 12 in de Amerikaanse Top Rock Albums Chart.

9. Red Velvet Car (2010)

Het veertiende studioalbum van Heart was hun eerste plaat die sinds Brigade (1990) weer eens in de top 10 van de Amerikaanse hitparade terechtkwam. Dat succes kwam waarschijnlijk door de twee singles Hey You en het ‘omstreden’ WTF (oftewel ‘what the fuck?’). Laatstgenoemde is een nogal stevige rocker. Queen City is ook een van de betere nummers en is een ode aan Seattle. Red Velvet Car wordt 34 jaar na het debuut Dreamboat Annie uitgebracht en de dames rocken nog steeds…

8. Brigade (1990)

Het tiende studioalbum van Heart heet Brigade en komt uit in het jaar 1990, drie jaar na Bad Animals. Brigade is voornamelijk bekend vanwege de grote hit All I Wanna Do Is Make Love To You, gecomponeerd door niemand minder dan John “Mutt” Lange. Ook op dit album bemoeien de zusjes Wilson zich bijna niet met het componeren van de songs. Toch was Brigade commercieel gezien een succesvol album, met een derde plaats in de charts, zowel in Amerika als in Engeland. Ook de andere singles van Brigade (I Don’t Want To Need You, Stranded en Secret) waren redelijk succesvol en de aansluitende Brigade-tournee was ook een succes.

7. Dog & Butterfly (1978)

Dog & Butterfly is het vierde studioalbum van Heart en het is een aparte plaat, want kant A bevat rocksongs, terwijl kant B voornamelijk uit ballads bestaat. Op Dog & Butterfly zijn ook folkrockinvloeden te horen, maar het zijn vooral de typische Heart-rockballads zoals de titelsong en Mistral Wind die de aandacht van de luisteraar wekken. Dog & Butterfly was een waardige opvolger van het succesvolle album Little Queen, want de plaat stond 36 weken in de hitparade en piekte op plaats 17. Straight On, een lekkere rocksong, was de eerste single van D&B en behaalde de top 20 in Amerika, terwijl de tweede single (de titelsong) het commercieel gezien een stuk minder goed deed.

6. Magazine (1977)

Magazine is het tweede studioalbum van Heart, uitgebracht in 1977, maar die plaat was niet af en werd uitgebracht zonder toestemming van de band. Een jaar later kwam de re-release van Magazine uit, deze keer wel goedgekeurd door de leden, maar wel met een paar veranderingen qua songs. Heartless was de eerste single van Magazine en werd eerst in 1977 en later ook nog eens in 1978 uitgebracht. Het nummer was redelijk succesvol en piekte op plaats 24 in Amerika. Without You, de tweede single, oorspronkelijk van Badfinger, deed het niet zo goed. Toch is Magazine een goed rockalbum met als muzikale hoogtepunten de twee lange liveversies van Mother Earth Blues en I’ve Got The  Music in Me. Die laatste song is natuurlijk bekend van de Kiki Dee Band.

5. Bad Animals (1987)

Bad Animals is het negende studioalbum van Heart en de songs en de sound borduurt verder op de succesvolle voorganger Heart. Mainstream rock dus. De single Alone, Heart’s grootste hit, werd alweer een nummer 1-succes voor de band en het album was bijna net zo succesvol als Heart. Alone werd gecomponeerd door Billy Steinberg en Tom Kelly, die o.a. ook hits voor Madonna,  Cindy Lauper en de Bangles componeerden. De drie andere singles van Bad Animals deden het ook niet slecht; Who Will You Run To (plaasts 7), There’s The Girl (plaats 12) en I Want You So Bad (49). Bad Animals is een degelijk mainstream rockalbum met als hoogtepunt natuurlijk de emotionele, tranentrekkende kraker Alone. De plaat bevat trouwens weinig songmateriaal van de zusjes Wilson.

4. Heart (1985)

Dit mainstream rockalbum, Heart’s debuut bij Capitol Records, is het enige studioalbum van de band dat in Amerika de eerste plaats in de Billboard top 200 behaalde. De plaat stond maar liefst 92 weken in de charts en dat kwam vooral door de hitsingles These Dreams, What About Love en Never. These Dreams werd zelfs de eerste nummer 1-hit voor Heart in Amerika. Het is een goed rockalbum, zeer succesvol natuurlijk, maar muzikaal gezien kon het toch niet tippen aan Dreamboat Annie of Little Queen, want de songs zijn echt radiovriendelijk, catchy en ‘gelikt’ Amerikaans.

3. Bebe Le Strange (1980)

Bebe Le Strange, het vijfde studioalbum van Heart, was een commercieel succes en werd uitgebracht op 14 februari 1980. Het is de eerste Heart-plaat zonder gitarist en oprichter van de band Roger Fischer. Van het album werden twee singles uitgebracht, namelijk Even It Up en de titelsong. Beide kwamen in de Amerikaanse charts terecht, maar het succes van eerdere singles werd helaas niet gehaald. Bebe Le Strange is een goed Heart-album met als beste nummers de titel song, Rockin’ Heaven Down en Strange Night.

2. Little Queen (1977)

Het tweede studioalbum van Heart stelde na het prachtige debuut zeker niet teleur. Little Queen, uitgebracht in 1977, opent met een van de bekendste en hardste Heart-songs aller tijden: Barracuda. Het was de eerste single van Little Queen en werd Heart’s tweede top 20-hit in Amerika. De titelsong van Heart’s tweede album werd later als tweede single uitgebracht en dit midtempo rocknummer was helaas voor de band veel minder succesvol (nummer 62) dan Barracuda. Go On Cry, Dream Of The Archer en Love Alive zijn ook zeker de moeite waard op dit uitstekende werkstuk. Little Queen piekte in de Nederlandse charts op plaats 9 en in Zuid-Afrika zelfs op 1.

1. Dreamboat Annie (1976)

Dreamboat Annie is het debuutalbum van Heart en tevens nog steeds hun beste album. Het verscheen in 1975 in Canada via Mushroom Records en een jaar later vond de release in Amerika plaats. Dreamboat Annie bevat de zeer succesvolle en bekende hits Magic Man en Crazy On You. Die eerste song, gecomponeerd door de zusjes Wilson, werd Heart’s eerste top 10 hit in Amerika. Deze tweede single van Heart’s debuutalbum piekte op nummer 9 in de Amerikaanse Billboard top 100. Crazy On You, de debuutsingle van de band, was ook redelijk succesvol en piekte op 35 in Amerika. Dreamboat Annie is een heerlijke rockplaat, met zeer goede vocalen, prachtig gitaarwerk en meer dan uitstekende songs zoals de eerder genoemde hits, maar ook Soul Of The Sea en Sing Child zijn meer dan uitstekende rocknummers. Heart klonk nooit beter en Dreamboat Annie verkocht gelukkig (en terecht) ook zeer goed!