Een jaar de tijd nam U2 om het zevende studioalbum Achtung Baby op te nemen. Onder leiding van producer Daniel Lanois begonnen de Ieren in oktober 1990 in de Berlijnse Hansa Studios aan de opnames en vandaag is het precies 25 jaar geleden dat dit album verscheen.

Achtung Baby is het eerste volledige studioalbum na The Joshua Tree uit 1987. Een jaar later verscheen Rattle And Hum, een mengelmoes van studio-opnames en live-registraties. Om inspiratie op te doen voor een nieuwe plaat reisden Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen Jr. af naar Berlijn. De Duitse hoofdstad was sinds kort weer ongedeeld. Die hereniging zou moeten leiden tot nieuw materiaal van het kwartet uit Dublin.

In Berlijn was U2 weg van de dagelijkse routine van thuis. Ook was de band in een omgeving die in ontwikkeling was. Behalve de Duitse hereniging werd in deze periode ook de Koude Oorlog beëindigd. Inspiratie genoeg dus, aangevuld met materiaal dat al was geschreven tijdens de voorgaande tournees. En inderdaad werden genoeg ideeën opgeworpen in Duitsland. Deze schetsen werden vervolgens uitgewerkt in verschillende studio’s in de thuisstad Dublin.

In juli ’91 waren de opnames klaar, waarna het producersteam Lanois en Brian Eno met het materiaal aan de slag gingen. Het resultaat was nummers als One (nog uitstekend gecoverd door Johnny Cash!), Mysterious Ways en The Fly. Ook op Achtung Baby is religie een vanzelfsprekendheid. In One komt dat naar voren, maar ook in Until The End Of The World, waarin een gesprek wordt gevoerd tussen Jezus Christus en verrader Judas Iskariot. Mede door de inbreng van Eno heeft het album een wat elektronische sound meegekregen.

De hoes van Achtung Baby is geschoten door ‘onze’Anton Corbijn, sinds jaar en dag de huisfotograaf en -regisseur van U2. In 1993 ontving de band een Grammy in de categorie Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal. En in de afgelopen kwart eeuw zijn van dit album ruim 18 miljoen schijfjes verkocht.