Op 9 maart 1987, vandaag precies 30 jaar geleden dus, werd het album The Joshua Tree van U2  uitgebracht op het Island-label. Het is de vijfde plaat van de Ierse band en betekende de definitieve wereldwijde doorbraak van Bono, The Edge, Larry Mullen Jr. en Adam Clayton. Het album kwam uit op vinyl (met klaphoes), cd, muziekcassette en 8-track cassette. Het is de bestverkochte langspeler van U2 (wereldwijd ruim 20 miljoen exemplaren) en de band ontving voor de plaat de Grammy Award voor Album Of The Year.

De opnames werden tussen januari 1986 en november van dat jaar gemaakt in maar liefst vier verschillende studio’s in Dublin: STS Studios, Danesmoate House, Melbeach en Windmill Lane Studios. Tussen november 1986 en januari 1987 werden de opnames gemixt en in januari maakten de bandleden de songs af die ze in oktober hadden opgenomen, maar die niet op het album waren terechtgekomen. Deze songs kwamen later als B-kantjes alsnog op plaat uit.

Voor de productie vroeg de band opnieuw Daniel Lanois en Brian Eno, vooral omdat zij voorganger The Unforgettable Fire (1984) zo mooi hadden geproduceerd. Met name drummer Larry Mullen was hier een groot voorstander van, omdat hij van mening was dat zij als enige producers in staat waren gebleken zijn drumsound perfect vast te leggen.

Na de release van The Unforgettable Fire waren de recensies zeer lovend en stroomden de optredens binnen. Vanaf toen ging het erg goed met de band, met name na hun optreden op Live Aid in 1985 en later in 1986 de Conspiracy Of Hope-tournee voor Amnesty International, waarbij U2 optrad met onder meer Sting en Bruce Springsteen & The E Street Band. Beide evenementen leverden de band veel publiciteit en nieuwe fans op.

Het album is geïnspireerd door de fascinatie van de bandleden (en dan met name van Bono) voor Amerika, de Amerikaanse politiek, literatuur en hun ervaringen tijdens eerdere Amerikaanse tournees. Het album bevat meerdere ‘Amerikaanse muziekstijlen’, zoals blues, folk, rock & roll en gospel. De stemmige zwart-wit hoesfoto’s zijn gemaakt door ‘onze’ Anton Corbijn; op de voorkant zien we de vier bandleden Larry Mullen Jr., Adam Clayton, The Edge en Bono. Op de achterkantfoto staan de vier bandleden dichtbij een Joshua Tree, een soort cactusachtige boom, ergens in de buurt van Death Valley in Californië.

Het album bevat elf songs, allemaal van tekst voorzien door Bono en alle muziek is door de hele band U2 geschreven. Wat de openingssong en de afsluiter moesten worden, daarover waren de bandleden het al snel eens. Zangeres Kirsty McColl, de echtgenote van producer Steve Lillywhite die de singles remixte, werd bereid gevonden om de rest van de songvolgorde te bepalen. De eerste drie songs werden grote singlehits. Het album opent met Where The Streets Have No Name, gevolgd door I Still Haven’t Found What I’m Looking For en With Or Without You. Hierna volgen Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Red Hill Mining Town, In God’s Country, Trip Through Your Wires, One Tree Hill, Exit en afsluiter Mothers Of The Disappeared. De totale speelduur is 50:11. Tien jaar geleden kwam de 20th Anniversary Edition uit als dubbel-cd, met op de tweede disc veertien bonustracks, waaronder de B-kantjes van de singles. Disc 1 was het geremasterde originele album.

Naast de eerder genoemde Grammy voor Album Of The Year won de band in 1988 ook zo’n onderscheiding in de categorie Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal. Zoals gemeld is The Joshua Tree het bestverkochte album van U2. Het belandde op nummer 1 van meerdere internationale albumlijsten, zoals in Australië, (West) Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, Zweden, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland was het in 1987 het bestverkochte album van het jaar. De band kreeg meerdere gouden en platina onderscheidingen en in de VS zelfs een diamanten onderscheiding voor de verkoop van meer dan tien miljoen exemplaren. Op 2 juni komt er een speciale 4cd-box set uit ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van The Joshua Tree. Hierop het originele (geremixte) album, een live-concert en een cd met outtakes. Verder een boek (84 pagina’s) met foto’s die The Edge maakte tijdens de fotosessies met Anton Corbijn plus een aantal prints van Corbijn-foto’s.

Het zal je niet ontgaan zijn dat U2 dankzij dit grote succes uitgroeide tot de grootste band ter wereld in 1987 en verder. De groep toert dit jaar de wereld rond om het album (in z’n geheel?) uit te voeren, zoals op 29 en 30 juli a.s. in de Amsterdam Arena.