The Rolling Stones begon op 6 maart 1966 in Los Angeles met de opnames van een van de ultieme songs van de band: Paint It, Black.

Na een toer door Australië en een vakantie in Fiji doken de Stones de studio in voor een reeks inmiddels beroemde songs. Naast Paint It, Black werden tijdens deze bijzonder vruchtbare sessies ook Out Of Time, Under My Thumb en Stupid Girl (alle drie uitgebracht op de Britse versie van Aftermath, 1966) opgenomen.

Brian Jones, die volgens collega Keith Richards (in het boek Old Gods Almost Dead van Stephen Davis) tegen die tijd de gitaar zo’n beetje had opgegeven, was verantwoordelijk voor misschien wel de beroemdste en meest bijblijvende sitarriff uit de rockgeschiedenis. De band had het instrument ontdekt tijdens de eerder genoemde Fiji-vakantie. Op de historische single speelde Bill Wyman naast uiteraard basgitaar ook orgel, en werd de hulp van de beroemde sessiemuzikant/componist Jack Nitzsche (hij werkte met o.a. Neil Young) ingeschakeld voor de pianopartijen.

Het wereldberoemde, duistere lied was oorspronkelijk veel slomer dan op de uiteindelijke singleversie. Jagger schreef een sombere maar briljante tekst, kennelijk over de begrafenis van een meisje. De regel “I want to turn my head until my darkness goes” is overigens afkomstig uit James Joyce’s literaire meesterwerk Ulysses.

Paint It, Black werd vreemd genoeg met een komma in de titel geschreven op de hoes van de single (die op 7 mei 1966 verscheen). Het lied was de openingstrack van de Amerikaanse versie van Aftermath, maar stond niet op de Britse. Uiteraard is Paint It, Black wel te vinden op talloze Stones-compilaties, waaronder het onmisbare Singles Collection: The London Years (1989).

Eric Burdon & The Animals namen een geslaagde cover op voor het toch wat onderschatte album Winds Of Change (1967). Burdon zette zelfs een hele Paint It Black-medley op zijn tweede album met funkband War: dubbel-lp The Black-Man’s Burdon (1970). Het is haast overbodig om te vermelden, maar ondanks deze zeer goede uitvoeringen is het origineel van de Stones van een ongeëvenaarde klasse.

Lees verder op onze Facebook-pagina.