7 februari 1970 is een historische dag voor de Nederpop en in het bijzonder voor de Haagse band Shocking Blue: de single Venus bereikte op deze datum de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100! Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse band of artiest deze positie bereikte. Venus werd op 12 juli 1969 in ons land op Pink Elephant en in oktober 1969 op het Colossus Records label in de States uitgebracht.

De single Venus werd geschreven, gecomponeerd en geproduceerd door gitarist Robbie van Leeuwen, die voor de melodie was geïnspireerd door The Banjo Song van The Big 3 uit 1967. The Banjo Song was op zich al een bewerking van de Minstrelsong Oh! Susanna van Stephen Foster, zodat componist Tim Rose geen juridische stappen ondernam (zoals Leo Blokhuis een paar jaar geleden tijdens een van zijn ‘lessen’ tijdens de Top 2000 A Go Go uitzendingen al liet horen). Het ‘lenen’ van melodieën in de folkscene waar Rose uit voortkwam was niet ongebruikelijk. Ook Bob Dylan nam oudere melodieën over voor ‘nieuwe’ composities. Wel ongebruikelijk is dat Van Leeuwen bijna het volledige arrangement van The Banjo Song, inclusief de kenmerkende riff, overnam. Venus staat op de tweede langspeelplaat van de band, At Home uit 1969.

Shocking Blue was in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen, die een eigen band wilde formeren waarmee hij internationaal meer kansen zag. Hij rekruteerde de muzikanten uit de Haagse beatscene en koos in eerste instantie voor een zanger, Barry Hay, die net The Haigs had verlaten. Hay had geen interesse en van Leeuwen sprak toen de historische woorden: ‘Hier zul je nog spijt van krijgen!’. Uiteindelijk werd Fred de Wilde de zanger en werd er een lp voor Polydor opgenomen. In 1968 stapte de band over naar het nieuwe Pink Elephant label en halverwege dat jaar verliet Fred de band omdat hij in militaire dienst moest. Na enig zoeken werd besloten om zangeres Mariska Veres te vragen om tot de band toe te treden en de rest is vaderlandse pophistorie… Naast Mariska en Robbie bestond Shocking Blue ten tijde van Venus uit drummer Cor van Beek en bassist Klaasje van der Wal.

In Nederland bereikte de single de derde plaats in zowel de Veronica Top 40 als de Nederlandse Single Top 100. Een jaar later, na het Amerikaanse succes, werd Venus opnieuw een hit en opnieuw werd nummer 3 bereikt in de Top 40 en zelfs nummer 2 in de andere lijst. Van Venus werden in Amerika ruim één miljoen exemplaren verkocht.

Behalve in de States werd ook de nummer 1-positie bereikt in Australië, België, Canada, Italië, Spanje, Zwitserland en Frankrijk. Nummer 2 werd Venus in Duitsland, Oostenrijk, Japan en Noorwegen. In het Verenigd Koninkrijk werd ‘slechts’ nummer 8 bereikt, wat ook geldt voor de zeer succesvolle coverversie van Bananarama uit 1986. Deze danceversie kwam bovenaan de hitlijsten van de VS, Canada, Australië, Nieuw Zeeland, Zwitserland, Mexico en Zuid Afrika en werd een top tien hit in Duitsland en Hong Kong (beide nummer 2), Italië, Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Nederland, Zweden, Norwegen, Portugal en Spanje.

Venus was een van de vijf Nederlandse singles die in Amerika meer dan een miljoen exemplaren verkochten. De andere vier waren: Ma Belle Amie van Tee Set, How Do You Do van Mouth & MacNeal, Puttin’ On The Ritz van Taco en Give Me Everything van Afrojack c.s.