“Ik bén Neil Young.” Was getekend: Neil Young. Met deze woorden won de Canadese rocker de rechtszaak die platenmaatschappij Geffen tegen hem had aangespannen. Het album Everybody’s Rockin’, een rockabillyalbum, zou niet de stijl zijn van Young, en daarmee ook niet de reden voor Geffen om de ‘ruige rocker’ in te lijven.

David Geffen haalde in 1982 Neil Young in zijn eigen platenlabel binnen. In dat jaar verscheen Young’s eerste Geffen-album, Trans. Voor de platenbaas al geen makkelijke plaat, omdat het de eerste experimentele langspeler van Young was: veel synthesizers en elektronische beats. Voor de Canadees een redelijk normaal vervolg, omdat hij via deze elektronische techniek al communiceerde met zijn zwaar gehandicapte zoon Ben.

Maar het was vooral dat andere merkwaardige album van Young, Everybody’s Rockin’, dat bij Geffen in het verkeerde keelgat schoot: slechts 25 minuten kort en zonder het bekende geluid van Neil Young. Een goed gesprek zat er blijkbaar niet in tussen de twee heren, zodat Geffen zich genoodzaakt zag om Young aan te klagen.

De aanklacht was helder: de zanger maakte geen representatieve albums bij Geffen, het waren ondermaatse platen. Young was weinig overtuigd door het betoog van zijn uitgever, en hield voet bij stuk door te zeggen dat hij altijd Neil Young-albums maakte omdat hijzelf nou eenmaal Neil Young was. In deze verdediging was geen speld tussen te krijgen, en dus kreeg David Geffen ongelijk en mocht Young verder.

Pas drie en vier jaar later verschenen de laatste twee Geffen-albums van Young, respectievelijk Landing On Water en Life. Het waren wat meer ‘Young-mainstream’-platen, maar verkochten toch minder dan de voorgaande titels. Misschien mede vanwege de opnametechniek die Young ook gebruikte bij Trans.

Na het vervullen van de contractuele verplichtingen bij Geffen, stapte Young eind jaren tachtig weer over naar Reprise Records, die hem eerder naar Geffen had laten gaan. De Canadees is sindsdien gewoon doorgegaan met wat van hem verwacht werd: platen maken zoals alleen Neil Young dat kan.