Vandaag is ‘ie 73 jaar geworden: op 30 maart 1945 werd de Engelse bluesgitarist/zanger Eric Clapton geboren in Ripley, Surrey, Engeland als Eric Patrick Clapton. Om zijn verjaardag mee te vieren hieronder een tiental coverversies die hij maakte van songs die door anderen zijn geschreven.

10. Hoochie Coochie Man (Muddy Waters)

Deze klassieker van Muddy Waters (artiestennaam van McKinley Morganfield) staat al heel lang op de setlist bij Clapton-concerten. De studio-opname staat op het album From The Cradle uit 1994.

9. Little Wing (Jimi Hendrix)

Clapton was, evenals collega-gitaristen als Pete Townshend, verbijsterd toen hij Hendrix voor het eerst live zag spelen. Van de schrik bekomen bracht hij later een eerbetoon aan Jimi met deze song. Zijn versie staat op het album Eric Clapton’s Rainbow Concert uit 1973.

8. After Midnight (JJ Cale)

JJ Cale werd pas echt beroemd nadat Clapton zijn compositie coverde en daar een grote hit mee scoorde. In ons land werd nummer 25 op de Top 40 behaald en in de VS nummer vier op de Billboard Mainstream Rock Chart.

7. Knocking On Heaven’s Door (Bob Dylan)

Een ander groot voorbeeld van Clapton is Bob Dylan en deze cover is daar een goed bewijs van. In januari 1975 speelde Clapton mee op de opname van de Jamaicaanse zanger Arthur Louis, die deze song, uiteraard in een reggaeversie, in juli 1975 heeft uitgebracht. Enkele weken later, in augustus van dat jaar, nam hij zelf een reggae-achtige versie op, die in verschillende landen een hit werd.

6. Cocaine (JJ Cale)

De tweede JJ Cale-cover in deze lijst staat op het album Slowhand uit 1977. De single bereikte in ons land de veertiende plaats op de Top 40.

5. Crossroads (Robert Johnson)

Hèt grote voorbeeld voor Eric Clapton en veel andere bluesgitaristen was Robert Johnson, die in de jaren dertig van de vorige eeuw in totaal 41 zelfgeschreven songs opnam, waarvan deze Crossroads Blues, beter bekend als Crossroads, die Clapton met Cream speelde en opnam.

4. Have You Ever Loved A Woman (Billy Myles)

De Amerikaanse bluesgitarist Freddie King, een van Claptons andere gitaarhelden, nam deze song op en al in de tijd bij John Mayall’s Bluesbreakers speelde Clapton het nummer live. Met Derek & The Dominos nam hij de song op, die ook nadien vaak op de setlist stond bij concerten.

3. The Sky Is Crying (Elmore James) 

Een andere bluesheld was Elmore James. Deze song werd niet alleen door Clapton gecoverd, maar ook door Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan (en vele anderen!).

2. Ramblin’ On My Mind (Robert Johnson)

Ook deze Robert Johnson-klassieker, in 1936 door de componist opgenomen, staat regelmatig op de setlist van Claptons concerten en staat ook op verschillende live registraties. De eerste Claptonversie staat op het klassieke album Blues Breakers With Eric Clapton uit 1966.

1. I Shot The Sheriff (Bob Marley)

En wie kent deze Bob Marley & The Wailers-klassieker niet? Het werd een wereldwijde hit in de versie van Eric Clapton (o.m. nummer één in de VS en Canada), waarvoor hij ook nog eens een Grammy Hall Of Fame Award ontving.