Een van de rockhelden die ons dit jaar ontvielen, was Kevin Ayers. Deze maand is het veertig jaar geleden dat deze bijzondere en geniale muzikant het album Bananamour uitbracht. Hoewel Ayers nooit echt is doorgebroken bij het grote publiek, staat op dit album een van zijn bekendere songs: Oh! Wot A Dream. Wij maakten een lijst met deze en negen andere undergroundsongs die je niet mag missen:

The Mothers Of Invention – Wowie Zowie (1966)

Frank Zappa geldt als één van de belangrijkste artiesten in de popmuziek. Behalve rockartiest, maakte hij ook modern klassiek muziek. Dat klassieke komt in het werk van Zappa’s band The Mothers of Invention niet naar buiten. Wel bevat de debuutplaat Freak Out! uit 1966 – een van de eerste dubbelelpees in de popmuziek, samen met Bob Dylans Blonde On Blonde – het absurde Wowie Zowie.

The 13th Floor Elevators – Fire Engine (1966)

Slechts vier jaar was The 13th Floor Elevators actief, tussen 1965 en 1969, maar in die korte periode heeft de band uit Austin, Texas zich wel kunnen bewijzen. The 13th Floor Elevators gaf in oktober 1966 zijn tweede single Reveberation (Doubt) uit, met Fire Engine op de b-kant. De punkers van Television speelden Fire Engine in de jaren zeventig graag live.

Love – Revelation (1967)

De band Love vormde zich rond zanger Arthur Lee en maakte tussen 1965 en 1971 zijn beste en meeste muziek. Een schitterend voorbeeld van wat deze band in huis had, is Revelation uit 1967, een 19-minuten durend lied dat op de tweede lp Da Capo verscheen. Deze track is ook beroemd omdat de mannen van The Rolling Stones zich erdoor lieten inspireren voor het nummer Goin’ Home op het album Aftermath.

The Velvet Underground – Sunday Morning (1967)

The Velvet Underground, de band die onder anderen de legendarische Lou Reed en John Cale voortbracht, had natuurlijk met een enorme invloed op de alternatieve rockmuziek. Zoals met Sunday Morning van de debuutplaat The Velvet Underground & Nico (1967), onlangs door ons uitgeroepen tot het beste debuutalbum ooit gemaakt. Sunday Morning is een melancholisch lied, niet direct rock maar wel underground.

The Grateful Dead – That’s It For The Other One (1968)

De eerste paar jaar van The Grateful Dead maakten Jerry Garcia en zijn mannen naam in de underground. In 1968 verscheen de tweede lp Anthem of the Sun, waar de heren acht maanden over hebben gedaan. Een zware bevalling, maar het artistieke succes is goed te horen op That’s It For The Other One. Helaas was het geen commercieel succes.

MC5 – Kick Out The Jams (1969)

Motor City 5 (afgekort tot MC5) was een bandje uit Detroit, dat debuteerde met een liveplaat. Het album Kick Out The Jams werd in 1969 opgenomen, en heeft als ondertitel ‘Motherfuckers’, een favoriete term van zanger Rob Tyner. Tijdens Oudejaarsdag 1972 gaf de band zijn laatste optreden; de band viel uit elkaar door slecht management, koersverschillen en –jawel – drugsgebruik. Gelukkig hebben we de muziek nog, waaronder het ruige Kick Out The Jams.

Captain Beefheart & His Magic Band – Pachuco Cadaver (1969)

Captain Beefheart, pseudoniem van Don Van Vliet, maakte in 1969 het dubbelalbum Trout Mask Replica, geproduceerd door zijn vriend Frank Zappa. Een experimenteel album, maar de plaat wordt wel gerekend tot een hoogtepunt van de 20-eeuwse rockmuziek. Pachuco Cadaver is daar een goed voorbeeld van. Zie ook onze eerder gepubliceerde top 10 van de beste Captain Beefheart-tracks.

The New York Dolls – Jet Boy (1971)

Een grasmaaier. Zo wordt het gitaarspel van The New York Dolls’ titelloze debuut omschreven. Het zal daarom zijn dat de verkoop van deze plaat achter blijft, ondanks goede recensies. In 1974 verlieten gitaristen Johnny Thunders en Jerry Nolan de band (en vormden met Richard Hell Johnny Thunders & The Heartbreakers). Deze break-up kwam de band nooit overheen; drie jaar later waren The New York Dolls geschiedenis. Met nummers als ‘Jet Boy’ inspireerde de band onder meer the Sex Pistols en Guns N’ Roses.

Kevin Ayers – Oh! Wot A Dream (1973)

Kevin Ayers maakte deel uit van de zeer invloedrijke formatie Soft Machine. In 1969 verscheen Ayers’ soloplaat Joy Of A Toy. Een van zijn beroemdste songs verscheen vier jaar later op het album Bananamour. Het schitterende  Oh! Wot A Dream gaat over zijn goede vriend Syd Barrett. Ayers bracht het lied ook uit op single. In februari dit jaar overleed de bijzondere muzikant.

T. Rex – Dandy In The Underworld (1977)

T. Rex was de opvolger van hippieband Tyrannosaurus Rex. De band rond zanger en gitarist Marc Bolan wordt gezien als een van de eerste glamrock-bands. T. Rex kent al een aantal hits als Dandy In The Underworld in 1977 wordt uitgebracht. Als Dandy de hitlijsten inkomt, verongelukt zanger Bolan. Een zwanenzang, want de band valt na het ongeluk uit elkaar.