Als je een lijstje maakt van de beste Britse classic rock-bands, kom je al snel uit op voor de hand liggende namen als Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Who, Pink Floyd en Queen. Een overzicht van de grootste Amerikaanse acts in het genre is echter minder voorspelbaar, terwijl er uit de Verenigde Staten natuurlijk ook genoeg legendarische groepen komen. Wij zetten de elf beste en belangrijkste nog even op een rij. Solo-artiesten en hun bands (bijvoorbeeld Bruce Springsteen & The E Street Band) rekenen we voor het gemak niet mee.

Aerosmith

Dit jaar was er goed en slecht nieuws voor fans van Aerosmith: de band komt in 2017 weer naar Europa (o.a. naar Duitsland, Frankrijk en Engeland), maar helaas ook voor de laatste keer. De mannen zetten er na deze ‘final tour’ namelijk een punt achter. Heel zonde natuurlijk, want daarmee komt er een einde aan een van de beste live-acts die Amerika rijk is. Veel fans vinden dat Aerosmith in de jaren zeventig op hun hoogtepunt waren met geweldige hardrockplaten als Toys In The Attic en Rocks, maar in de decennia daarna waren Steven Tyler en co. succesvoller dan ooit met een enorme berg hitsingles.

The Allman Brothers Band

Het werk van The Allman Brothers Band uit de tijd waarin Duane Allman nog leefde blijft onovertroffen, met name de klassiek geworden liveplaat At Fillmore East (1971). Maar ondanks zijn dood en alle andere tragedies die de southern rock-legendes moesten verwerken, bleven Gregg Allman en de zijnen in de loop der jaren schitterende muziek maken. Totdat hij in 2014 de stekker uit de band trok. Onlangs beweerde de zanger echter dat een reünie toch niet helemaal uitgesloten is.

The Byrds

Na de doorbraaksingle Mr. Tambourine Man scoorde The Byrds niet eens zo heel veel hits meer, maar deze band was belangrijk voor de ontwikkeling van meerdere (sub)genres: folkrock, psychedelische rock en countryrock. Daarnaast wordt vaak onderschat hoe goed deze heren vooral in de beginjaren waren als albumgroep, met kwalitatief hoogstaande lp’s als Younger Than Yesterday (1967) en The Notorious Byrd Brothers (1968). En laten we niet de verschillende andere belangrijke bands vergeten die de leden later oprichtten, waaronder Crosby, Stills & Nash, The Flying Burrito Brothers en Dillard & Clark.

Creedence Clearwater Revival

CCR was slechts korte tijd actief, maar in die vijf jaar produceerde de band een berg hits waar veel andere groepen die langer bestaan jaloers op mogen zijn. En dan zijn er ook nog aardig wat nummers die niet de hitlijsten bereikten, maar inmiddels toch klassiek zijn geworden. Frontman John Fogerty hield er ook nog eens een succesvolle solocarrière aan over en tijdens zijn concerten blijkt maar weer hoe tijdloos al die Creedence-favorieten nog altijd klinken.

The Doors

Het is niet raar om te beweren dat The Doors samen met The Beach Boys (dat we voor het gemak even niet onder ‘rock’ scharen) en – zij het voor even – The Byrds de enige band was die zich in de sixties kon meten met de grootste British Invasion-groepen. Tot op de dag van vandaag beïnvloeden Jim Morrison en zijn drie instrumentalisten talloze muzikanten en songs als The End en Riders On The Storm klinken anno 2016 frisser en tijdlozer dan veel andere muziek uit die tijd. Tijdens Morrisons leven maakte The Doors slechts zes albums, maar op dat kleine oeuvre zijn we met z’n allen nog láng niet uitgekeken.

Eagles

Na het overlijden van Glenn Frey begin dit jaar brachten vier van zijn mede-Eagles samen met Jackson Browne een live-ode aan de zanger en songwriter. Volgens Don Henley was dat zeer waarschijnlijk het laatste wat we ooit van de band gezien hebben, want zonder Frey kan de rest  volgens hem niet doorgaan. Het betekent het einde van een van de grootste succesverhalen uit de Amerikaanse popgeschiedenis en of je nu iets hebt met de muziek van Eagles of niet, de vele klassiekers die de countryrockgroep ons nalaat zijn genoeg voor een plek in deze lijst.

Guns N’ Roses

Het succes van de huidige Guns N’ Roses-reünietournee, waarvoor Axl Rose en Slash na een lange periode van ruzie de strijdbijl begroeven, bewijst hoe mateloos populair de hardrockgroep nog altijd is. Logisch ook: het vlammende debuutalbum Appetite For Destruction klinkt bijna dertig jaar na de release nog fenomenaal en met een selectie van de hits die de ‘Gunners’ in de loop der jaren scoorden, heb je al snel een setlist om van te watertanden. Is de band daarmee een ‘nostalgie-act’ geworden, zoals Metallica’s Kirk Hammett onlangs beweerde? Misschien, maar laten we eerlijk zijn: hoeveel legendarische groepen, inclusief datzelfde Metallica, hebben de volle concertzalen of stadions niet vooral te danken aan de oude successen?

KISS

Een band die net zo geliefd als gehaat is, maar nog altijd zalen van het formaat Ziggo Dome vol krijgt. Volgens de haters draait KISS meer om image dan om de muziek, maar als dat echt zo zou zijn, zou Alive! niet in vrijwel elk overzicht van de beste live-albums uit de rockgeschiedenis opgenomen zijn. Een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame werd lang uitgesteld, maar in 2014 kwam die eer dan eindelijk toe aan de beschilderde heren.

Lynyrd Skynyrd

Als je aan southern rock denkt, is Lynyrd Skynyrd waarschijnlijk de eerste naam die de meeste mensen te binnen schiet. De Dood heeft in de loop der jaren flink huisgehouden binnen de groep en tegenwoordig is gitarist Gary Rossington nog het enige oorspronkelijke bandlid, maar de muziek spreekt nog altijd nieuwe generaties rockliefhebbers aan. Songs als Free Bird, Sweet Home Alabama en Saturday Night Special zijn dan ook volkomen tijdloos. De jongste incarnatie van Lynyrd Skynyrd, met dus nog één origineel bandlid en Ronnie Van Zants broer Johnny als zanger, houdt die legendarische muziek overigens op prima wijze levend.

Van Halen

Al had Van Halen alleen het debuutalbum gemaakt en er daarna een punt achter gezet, dan nog was een plek in deze lijst terecht geweest. Die plaat uit 1978, waarmee het duizelingwekkende gitaarwerk van Eddie Van Halen en de knotsgekke frontman David Lee Roth werden geïntroduceerd, klinkt anno 2016 namelijk nog altijd verbluffend goed. Maar ook in de decennia daarna bleef Van Halen uitermate succesvol, ook toen ‘Diamond Dave’ opstapte en plaats maakte voor Sammy Hagar.

ZZ Top

In Amerika is ZZ Top nog wat populairder dan hier in Nederland, maar het beroemdste rocktrio uit Texas mag natuurlijk in geen enkel overzicht van iconische classic rock-bands ontbreken. De heren zijn niet alleen herkenbaar aan hun zonnebrillen en lange baarden, maar ook aan de unieke sound. Een sound die met een kleine elektronische toevoeging ook in de jaren tachtig populair bleef, getuige millionseller Eliminator (1983).