Als je een website met een naam als Classic Rock Mag bezoekt, moet je er natuurlijk niet raar van opkijken dat je er vrijwel alleen maar artikelen over bands van vroeger leest. Maar hoewel wij zeker van mening zijn dat de klassieke rockmuziek van toen bijzonder lastig te evenaren is, blijven we niet helemáál in het verleden hangen. Er zijn namelijk ook genoeg artiesten van nu die mooie dingen doen. Sommige daarvan (Foo Fighters, Muse, Alter Bridge) vullen inmiddels grote zalen of stadions, maar hieronder vijf ‘jonge’ acts uit vijf verschillende subgenres die hetzelfde lot verdienen.   

hardrock:
Rival Sons
Het zat er natuurlijk dik in dat we Rival Sons in dit lijstje zouden plaatsen. De Amerikaanse rockband heeft de afgelopen jaren namelijk flink naam gemaakt met bluesy hardrock in de geest van onder meer Led Zeppelin en The Black Crowes, gedragen door een uitstekende zanger (Jay Buchanan) en sterke gitaarriffs van Scott Holiday. Op festivals als Pinkpop bewezen de mannen uit Longbeach, Californië vooral live goed tot hun recht te komen, maar de platen zijn ook beslist het beluisteren waard. Zo ook het onlangs verschenen Hollow Bones.
voor liefhebbers van: Led Zeppelin, Black Sabbath, The Black Crowes

bluesrock:
Blues Pills
Nog een sensatie op zowel podium als plaat, ditmaal afkomstig uit Zweden. Blues Pills klinkt als een soort moderne versie van Big Brother And The Holding Company en dat is natuurlijk mede te danken aan de sterke zang van frontlady Elin Larsson – die dan ook vaak vergeleken wordt met Janis Joplin. De band brak door dankzij indrukwekkende festivaloptredens en op 5 augustus verschijnt eindelijk het tweede album Lady In Gold, waarvan de aardige eerste single (het titelnummer) al te beluisteren is. In november ook live te bewonderen in 013, Tilburg. Gaat dat zien!
voor liefhebbers van: Janis Joplin, Led Zeppelin, Cream

southern rock:
Blackberry Smoke
The Allman Brothers Band is ermee gestopt, Lynyrd Skynyrd toert met nog slechts één oorspronkelijk bandlid. Toch is southern rock zeker geen dood genre en Blackberry Smoke vormt het bewijs. De heren uit Atlanta toerden met grote namen als ZZ Top en – jawel – Lynyrd Skynyrd en wisten dankzij hun uitstekende liveshows ook in Nederland een heleboel trouwe fans achter zich te krijgen. Wil je dat zelf eens ervaren? Dan moet je snel zijn: morgen (2 juli) speelt Blackberry Smoke tijdens het festival Roots In The Park in Utrecht!  
voor liefhebbers van: Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band, ZZ Top

progrock:
Big Big Train
Écht nieuw kun je deze achtkoppige band niet noemen, want deze Britten zijn al sinds 1990 actief. Toch is Big Big Train nog steeds geen al te bekende naam, zeker niet bij de minder grote progfreaks. Op albums als The Underfall Yard (2009) herleven de hoogtijdagen van het genre en met name die van het vroege Genesis. Zanger David Longdon klinkt zelfs een beetje als Peter Gabriel. Overigens had het titelnummer van de genoemde plaat niet misstaan in onze lijst met de mooiste rocksongs van twintig minuten of langer. In mei bracht Big Big Train het nieuwste album Folklore uit.
voor liefhebbers van: Genesis (Gabriel-tijdperk), Marillion, King Crimson

folkrock:
Jonathan Wilson
Jonge singer-songwriters zijn er anno 2016 in overvloed, maar hoeveel daarvan maken muziek met dezelfde pit als bijvoorbeeld Neil Young dat deed (en nog steeds doet)? Jonathan Wilson is een uitzondering, zo bewees hij een paar jaar terug al tijdens een sterke show in het voorprogramma van Tom Petty & The Heartbreakers in de Heineken Music Hall. Ook de albums van de Amerikaan zijn absolute aanraders, met name het briljant geproduceerde Fanfare (2013), waarvoor hij zelfs enkele van zijn oude helden (Jackson Browne, Crosby & Nash) naar de studio wist te krijgen. Hoewel we zeker van een relatief ‘nieuw’ talent kunnen spreken, is Wilson stiekem ook niet de jongste meer: de laatbloeier wordt dit jaar al weer 42!  
voor liefhebbers van: Neil Young, Tom Petty, The Beach Boys