Voor wie het nieuws de afgelopen dagen gemist heeft: de Amerikaanse talkshowpresentator David Letterman stopt er na maar liefst 32 jaar mee. Of je nu een liefhebber of hater van zijn programma’s bent, de lijst met muzikale gasten die hij in de afgelopen decennia in zijn shows ontving, is indrukwekkend. Welke van deze optredens waren werkelijk onvergetelijk? Volgens ons horen deze zeven daar in ieder geval bij:

Black Sabbath – Paranoid (1998)

Groot was de vreugde van Black Sabbath-fans toen de originele bezetting in 1997 weer bij elkaar kwam voor een reünietour. Nadat hij een jaar later een hartaanval kreeg, moest drummer Bill Ward echter tijdelijk vervangen worden door Vinny Appice. Voor een optreden in de show van David Letterman op 30 oktober 1998 kwam het complete Black Sabbath echter wel weer even bijeen. Die avond mocht Ward er weer op los rammen tijdens een uitvoering van dé Sabbath-klassieker: Paranoid.

Bob Dylan – Jokerman (1984)

Iedereen die zich een beetje verdiept heeft in het werk van Bob Dylan weet dat de eigenzinnige singer-songwriter zijn nummers live regelmatig in een totaal ander arrangement ten gehore brengt – met wisselende resultaten. Dat gebeurde ook in 1984, toen hij het nummer Jokerman van zijn toen recente plaat Infidels speelde. De reggaeachtige begeleiding van de studioversie werd aan de kant geschoven om plaats te maken voor pure rock. Misschien wel Dylans beste televisieoptreden ooit.

Bruce Springsteen – Glory Days (1993)

Na een conflict met zender NBC besloot Letterman te stoppen met zijn Late Night With David Letterman en op CBS verder te gaan met The Late Show. Tijdens de laatste NBC-aflevering op 25 juni 1993 gaf Bruce Springsteen een verrassingsoptreden. De talkshowhost had The Boss dolgraag eerder in zijn programma willen hebben, maar het was er nooit van gekomen. Wat die avond volgde, was een spetterende versie van Glory Days.

Jerry Garcia & David Grisman – Friend Of The Devil (1993)

Eenmaal verplaatst naar CBS ontving Letterman nog altijd de ene grote rockmuzikant na de andere. Zo kwam later in 1993 Grateful Dead-frontman Jerry Garcia opdagen, samen met de bevriende mandolinemeester David Grisman. Het duo voerde een schitterende countryversie uit van Friend Of The Devil, bekend van het Grateful Dead-album American Beauty (1970). Garcia, het Amerikaanse icoon met de beroemde (inmiddels grijze) baard, overleed helaas in 1995.

Lou Reed – Busload Of Faith (1989)

Sommige beroemde rockers kwamen meerdere keren terug voor een optreden bij Letterman. Lou Reed was daar een van. De meest memorabele daarvan is volgens ons de show in 1989, waarbij de tegendraadse zanger en gitarist het nummer Busload Of Faith van zijn toen recente album New York speelde. Bijzonder aan deze uitvoering is ook dat Reed begeleiding kreeg van bluesgrootheden Buddy Guy en James Cotton. Wel vragen we ons af wat Lou bezielde om met dit merkwaardige kapsel op televisie te verschijnen…

Paul McCartney (2009)

Speciaal voor The Late Show With David Letterman besloot Paul McCartney in juli 2009 een wel heel bijzonder optreden te laten filmen. Bovenop de voorkant van het Ed Sullivan Theater, waar de show van Letterman werd opgenomen, gaf de zanger een miniconcert – terwijl de straten waren afgezet voor de massaal toegestroomde fans. Vijf songs, waaronder Band On The Run en Helter Skelter, kwamen langs en het optreden riep natuurlijk herinneringen op aan het legendarische ‘Rooftop Concert’ van The Beatles veertig jaar eerder.

Van Halen – Not Enough (1995)

In de shows van David Letterman zijn een heleboel gitaarvirtuozen langsgekomen, van Jeff Beck tot Steve Vai. Net als Vai was ook Eddie Van Halen een vaak geziene gast in het programma, met of zonder de andere bandleden van Van Halen. In 1995 was de groep – toen nog met Sammy Hagar als zanger – wel compleet, want de mannen hadden hun nieuwe album Balance te promoten. Tijdens deze versie van de rockballad Not Enough speelt Eddie Van Halen aanvankelijk piano, maar verderop horen we hem weer heerlijk scheuren op gitaar!