De meeste leuke rockfestivals zitten er inmiddels al weer op, maar niet getreurd: ook na de zomer kun je hier in Nederland nog een heleboel goede livemuziek horen. Deze herfst staat een aantal grote namen op verschillende podia. Veel van die bands en artiesten hebben inmiddels al aardig wat jaartjes achter de rug, maar zorgen nog steeds voor een onvergetelijke concertervaring. Wij pikken onze negen tips er even uit:

1. King Crimson in TivoliVredenburg (24 en 25 september)

Veel progliefhebbers dachten dat Robert Fripp voorgoed uit de muziekbusiness gestapt was, maar twee jaar geleden blies hij zijn band King Crimson verrassend genoeg nieuw leven in. Met een nieuwe bezetting (Fripp, bassist Tony Levin, saxofonist/fluitist Mel Collins, gitarist Jakko Jakszyk en liefst drie percussionisten: Gavin Harrison, Bill Rieflin en Pat Mastelotto) doet de zeer invloedrijke progressieve rockband TivoliVredenburg in Utrecht aan. Voor wie nog geen kaartje heeft, kan het lastig worden om nog getuige te zijn van deze bijzondere avonden. Beide shows zijn inmiddels al uitverkocht.

2. Crosby, Stills & Nash in de Heineken Music Hall (24 september)

Gezien alle turbulente tijden die met name David Crosby in zijn leven heeft meegemaakt, is het bijzonder dat we CSN nog steeds live kunnen zien. De drie heren hebben allang bewezen ook zonder Neil Young hun mannetje te staan en bij elkaar hebben ze een heleboel klassiekers op hun naam staan (Almost Cut My Hair, Love The One You’re With, Our House). Veel daarvan zullen ook weer langskomen in de HMH – waar Crosby, Stills & Nash zes jaar geleden voor het laatst optraden. Kennelijk heeft Nederland een warme band met het trio, want ook deze show is inmiddels strak uitverkocht.

3. Joe Satriani in Heerlen en Groningen (26 en 28 september)

Niet iedereen wordt er enthousiast van, maar op het gebied van instrumentale gitaarmuziek is Joe Satriani een van de absolute meesters. Collega’s Kirk Hammett (Metallica) en Steve Vai leerden technieken van hem en zelf brak ‘Satch’ in 1987 ook definitief door met het album Surfing With The Alien. Sindsdien zat hij bij (heel even) Deep Purple en Chickenfoot, en toerde hij met het succesvolle G3-project – waarbij drie gitaarvirtuozen los van elkaar en samen optreden. Onlangs verscheen zijn nieuwste plaat Shockwave Supernova, waarop uiteraard weer veel technisch verbluffend gitaarwerk te horen is. Op 26 september te zien in Parkstad Limburg Theaters (Heerlen) en twee dagen later in de Oosterpoort, Groningen.

4. Van Morrison in de Heineken Music Hall (27 september)

Hij mag op het podium dan niet de meest spraakzame artiest zijn, Van Morrison kan nog steeds prachtig zingen. Dat bewees hij kort geleden nog op de duettenplaat Duets: Re-working The Catalogue, waaraan grootheden als Steve Winwood en Mark Knopfler meewerkten. Bovenal heeft ‘Van The Man’ natuurlijk een enorm aantal legendarische nummers om zijn setlist mee te vullen, waaronder Gloria, Brown Eyed Girl, Moondance en Have I Told You Lately. Morrison stond in december 2013 voor het laatst in Nederland, toen in de Ziggo Dome. Voor het concert in de Heineken Music Hall op 27 september zijn nog kaarten beschikbaar.

5. Steve Hackett in de Boerderij (2 en 3 oktober)

In De Boerderij in Zoetermeer zijn vaak geweldige progressieve rock-acts te zien. Op 2 en 3 oktober treedt er een ware legende in het genre op: voormalig Genesis-gitarist Steve Hackett. Hij verliet de band al in 1977, maar maakte sindsdien een heleboel soloplaten die vaak van zeer hoge kwaliteit zijn, zoals Spectral Mornings (1979) en To Watch The Storms (2003). Aangezien zijn solodebuut Voyage Of The Acolyte inmiddels veertig jaar oud is, speelt Hackett nummers van dat album, samen met songs van zijn nieuwste lp Wolflight en uiteraard het een en ander van Genesis. Beide shows zijn inmiddels uitverkocht.

6. Bob Dylan in Eindhoven en Amsterdam (2, 5, 6 en 7 november)

Ja, de stem van Bob Dylan is anno 2015 behoorlijk versleten, maar voor veel mensen heeft dat ook wel zijn charme. Op het begin dit jaar verschenen coversalbum Shadows In The Night klonk de levende legende zelfs beter dan we hem in de voorgaande jaren gehoord hebben. De vorige shows van Dylan in Nederland (twee keer in de Heineken Music Hall in oktober 2013) waren indrukwekkend, dus we verwachten weer veel van de volgende concerten. Op 2 november staat de oude meester in het Muziekgebouw in Eindhoven, en op 5, 6 en 7 november is Koninklijk Theater Carré te Amsterdam aan de beurt.

7. Status Quo in 013 (26 november)

Status Quo is de afgelopen tijd vaak in Nederland te zien geweest. Vorig jaar zelfs twee keer: eerst in de legendarische ‘Frantic Four’-bezetting in de IJsselhallen in Zwolle en daarna in de ‘reguliere’ line-up in de Rodahal in Kerkrade. Op 26 november doen de Britten weer een andere locatie aan: het verbouwde 013 in Tilburg. Je kunt van de recente activiteiten van Quo (de belachelijke speelfilm Bula Quo! en het akoestische album Aquostic (Stripped Bare)) vinden wat je wilt, maar live staat de inmiddels meer dan vijftig jaar actieve band nog altijd garant voor een heerlijke avond rock & roll!

8. Whitesnake in TivoliVredenburg (2 december)

Inmiddels heeft Joel Hoekstra (bekend van Night Ranger) gitarist Doug Aldrich vervangen bij de band, maar zolang de kenmerkende stem van David Coverdale nog te horen is, blijft Whitesnake de moeite waard om live te zien. In juni 2013 stonden de hardrockers voor het laatst in Nederland, in 013 te Tilburg, en in de tussentijd verscheen de nieuwste plaat The Purple Album. Zoals de titel al verklapt, staan op dit album nieuwe interpretaties van Deep Purple-songs (die Coverdale in de jaren zeventig zong toen hij deel uitmaakte van die groep). Dat wordt dus een mooi overzicht van de hele carrière van de zanger, op 2 december in TivoliVredenburg.

9. Golden Earring in de Ziggo Dome (12 december)

Toegegeven, er zijn genoeg kansen om Nederlands belangrijkste rockband live aan het werk te zien, maar het concert op 12 december is net wat specialer. Op die dag staan de heren namelijk in de Ziggo Dome in Amsterdam, om te vieren dat Golden Earring (toen nog The Golden Earrings) vijftig jaar geleden doorbrak met de eerste single Please Go. Tot december kun je er overigens ook voor kiezen om Barry Hay en de zijnen te zien in Eindhoven (7 oktober, De Effenaar), Utrecht (9 oktober, TivoliVredenburg), Den Haag (15 oktober, Paard van Troje), Hengelo (20 oktober, Metropool), Uden (22 oktober, Markant) en Kerkrade (Rodahal, 21 november), maar het is natuurlijk minstens zo leuk om Golden Earring eens in een enorme zaal te zien tijdens de ‘FiveZero’-show in Amsterdam. En als flutbands als Kensington en Racoon de Ziggo Dome vol kunnen krijgen (die eerste zelfs twee keer), dan verdient de Earring zéker een publiek van 17.000 man!