Classic Rock Mag wenst iedereen een gelukkig en muzikaal 2017! Begin vorig jaar schreven we nog: ‘2016 zou wel eens een heel memorabel jaar kunnen worden op rockgebied’. We kregen gelijk, maar helaas vooral om de verkeerde redenen. Laten we hopen dat onze helden de komende twaalf maanden een beetje gespaard worden. Wij zetten in ieder geval negen gebeurtenissen op een rij waar wij enorm naar uitkijken!

Black Country Communion: nieuw album

Glenn Hughes verraste in 2016 met de mededeling dat zijn ‘supergroep’ Black Country Communion weer bij elkaar was gekomen en dat er een nieuwe plaat op komst is. De band die in 2013 uit elkaar klapte omdat gitarist Joe Bonamassa door zijn drukke werkschema te weinig tijd vrij kon maken voor het project, brengt de opvolger van Afterglow uit op 20 mei. Tot die tijd kun je de heren Hughes (5 februari in De Boerderij, Zoetermeer en 23 februari in 013, Tilburg) en Bonamassa (29 april in de Ziggo Dome) ook nog solo aan het werk zien. Die laatste wordt – waarschijnlijk terecht – alvast aangeprezen als ‘the guitar event of the year’.

Deep Purple: nieuw album en show in Ziggo Dome

Of ze er hierna écht mee gaan stoppen, is nog steeds niet duidelijk, maar de titel van de komende Deep Purple-tournee (The Long Goodbye) doet vermoeden van wel. Mocht dat zo zijn, hebben fans op 2 juni in ieder geval nog de kans om afscheid te nemen van hun band tijdens het concert dat de inmiddels in de Rock & Roll Hall Of Fame opgenomen hardrockpioniers geven in de Ziggo Dome. Twee maanden daarvoor verschijnt ook het twintigste studioalbum InFinite, waarvan het eerste nummer Time For Bedlam nu al te beluisteren is!

The Doors: vijftigjarig jubileum

2017 belooft een mooi jaar te worden voor fans van The Doors. Onlangs kondigden de overgebleven leden (gitarist Robby Krieger en drummer John Densmore) aan dat er een aantal speciale releases op stapel ligt en een voorproefje daarvan verscheen in december: het album London Fog 1966, met opnames uit de beginjaren. Ook wordt 4 januari in Los Angeles, op de plek waar de band ooit begon, uitgeroepen tot ‘Day Of The Doors’. Op die datum in 1967 verscheen namelijk het legendarische debuutalbum van The Doors.

Guns N’ Roses: show in Goffertpark

Axl Rose, Slash en Duff McKagan deelden vorig jaar voor het eerst in 23 jaar het podium en het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat de Not In This Lifetime Tour ook naar Europa kwam. Gelukkig slaan de Gunners ons land niet over: op 12 juli kun je een van de populairste hardrockbands aller tijden in de bijna-originele bezetting live zien in het Goffertpark in Nijmegen. Laten we hopen dat Axl tot die tijd net zo goed blijft zingen als tijdens de vorige shows van de tour. En dat hij en Slash vriendjes blijven natuurlijk…

Journey: reünie?

Hoewel het in Amerika heel populaire Journey hier in Nederland nooit heel veel heeft klaargespeeld, vinden we het toch meer dan terecht dat de band een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame krijgt. Songs als Wheel In The Sky, Open Arms en Faithfully hadden bij ons namelijk ook enorme knallers moeten worden. In april worden de arenarockers ingehuldigd en dat zou een uitstekende gelegenheid zijn voor een reünie met ex-zanger Steve Perry, die al die krakers van weleer destijds zo fantastisch zong. Gitarist Neal Schon liet in ieder geval weten wel open te staan voor zo’n feestje…

KISS: show in Ahoy

Het Nederlandse deel van de KISS Army mag op 24 mei afreizen naar Rotterdam, want op die dag staat ‘the hottest band in the world’ in Ahoy. Dat die bijnaam nog steeds terecht is, bleek wel toen de beschilderde rockers in juni 2015 de Ziggo Dome helemaal platspeelden en nogmaals toen de dvd KISS Rocks Vegas verscheen. Op heel veel verrassingen in de setlist of podiumtrucjes hoeven we niet te rekenen, maar het spektakel dat KISS brengt gaat nooit vervelen.

The Rolling Stones: nieuw album

Ja, het onlangs verschenen Blue & Lonesome, een verzameling bluescovers, is een te gekke plaat en zou een waardig laatste hoofdstuk in de geschiedenis van The Rolling Stones zijn… ware het niet dat de oude helden nóg een album in petto hebben. Volgens producer Don Was komen de Stones deze keer met zelfgeschreven werk en kunnen we de release dit jaar nog verwachten. Als ze dan ook nog toeren en Nederland (nog een keertje Pinkpop?) aandoen, kan ons jaar niet meer stuk!

Bruce Springsteen: nieuwe soloplaat?

Een nieuwe plaat van The Boss stond vorig jaar ook al op ons wenslijstje, maar helaas moesten we het in 2016 doen met de compilatie Chapter And Verse (inclusief vijf nooit eerder verschenen nummers uit Bruce’s beginjaren, dat wel). Gelukkig maakte Springsteen dat goed met een adembenemend concert op het Malieveld en de publicatie van zijn fascinerende autobiografie Born To Run. Toch vinden we het nu wel eens tijd worden voor die beloofde soloplaat van de man, die in de lijn van het kwalitatief hoogstaande The Ghost Of Tom Joad (1995) en Devils & Dust (2005) zou liggen.

Yes: reünie

Deep Purple en Yes waren lange tijd de twee meest onbegrijpelijke afwezigen in de Rock & Roll Hall Of Fame. Die eerste omissie werd in april vorig jaar goedgemaakt en inmiddels weten we dat ook de progrockers van Yes dan eindelijk ingehuldigd worden. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Maar liefst acht (ex-)leden krijgen een plek in de Hall Of Fame en dat biedt de heren natuurlijk een mooie gelegenheid voor een reünie. Min of meer dan, want bassist Chris Squire overleed in 2015. Toch zou het bijzonder zijn om gitarist Steve Howe weer eens samen te zien spelen met zanger Jon Anderson, toetsenist Rick Wakeman (die dit jaar met de ook ingehuldigde Trevor Rabin toeren onder de naam ARW) en drummer Bill Bruford. Fingers crossed!