Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat fotograaf Iain MacMillan geschiedenis vastlegde. Hij schoot de beroemde foto van de Beatles die het zebrapad op Abbey Road in Londen overstaken voor de cover van het gelijknamige album – vlak voor de EMI Studio waar de band bijna al zijn muziek opnam. De studio werd een jaar na het verschijnen herdoopt tot de Abbey Road Studio.

De foto zorgde er ook voor dat de geruchten rondom de mythe dat Paul McCartney zou zijn overleden versterkt werden. Zoals het feit dat McCartney op blote voeten over het zebrapad loopt, en het kenteken op de Volkswagen Beetle aan de linkerkant zou aantonen dat hij 28 jaar zou zijn als hij dan nog zou hebben geleefd (in werkelijkheid was Paul op dat moment 27 jaar). Een nog verder gezochte clue zou zijn dat de andere Beatles gekleed zouden zijn als een uitvaartstoet: John Lennon in het wit als priester, Ringo Starr in het zwart als uitvaartondernemer, en achter Paul zou George de man moeten voorstellen die uiteindelijk het graf zou dichtgraven.

Alle gekheid op een stokje: naast dat het album zelf legendarisch was (dat op 26 september 1969 uiteindelijk verscheen) kreeg de foto zelf ook een mythische status. Het zorgt er vijftig jaar na dato nog altijd voor dat veel toeristen naar Londen komen om zelf een foto te maken op het beroemde zebrapad. Maar bovenal werd de hoes vaak geparodieerd, en ook door andere artiesten gebruikt als albumcover. Wij selecteerden de leukste parodieën hieronder.

Kanye West – Late Orchestra (2006)

In 2006 had niemand verwacht dat Kanye West ooit nog eens zou samenwerken met Paul McCartney. Toch bevond hij zich toen al in de beroemde Abbey Road Studio’s voor de opnames van het live-album Late Orchestra. Voor de albumcover liet hij iemand in een berenpak over het beroemde zebrapad lopen.

Red Hot Chili Peppers – The Abbey Road E.P. (1988)

Waar Paul McCartney op de originele foto enkel zijn schoenen had uitgedaan, gingen de mannen van de Red Hot Chili Peppers nog even een stapje verder door bijna helemaal uitgekleed een foto op het zebrapad te maken met enkel een sok over hun geslachtsdeel. Hoeveel mensen zouden deze foto hebben willen nabootsen?

The Rutles – Shabby Road (1977)

Oké, dit is eigenlijk nooit een officieel album geweest. Maar de meesterlijke Beatles-parodie van The Rutles uit 1977 mag toch niet ontbreken. Een grappig detail is dat George Harrison bij deze fotosessie aanwezig was. Hij was immers goed bevriend met Eric Idle. Toen toeristen dachten dat het de echte Beatles waren kon Harrison zijn lachen niet inhouden.

New York City – Soulful Road (1974)

De Amerikaanse band New York City maakte bijna een exacte kopie van de foto, maar besloot om de andere richting over het zebrapad te nemen.

George Benson – The Other Side Of Abbey Road (1970)

Amper een jaar nadat Abbey Road was verschenen, coverde George Benson bijna het hele album en bracht The Other Side Of Abbey Road uit. Voor de hoes wandelde hij weliswaar niet over het beroemde zebrapad.

Sesame Street – Sesame Road (1993)

De Amerikaanse Sesame Street is niet alleen gericht op kinderen, maar heeft ook leuke verwijzingen voor volwassenen. Zo ook voor de cd Sesame Road uit 1993. Waarop uiteraard maar één foto kon worden geparodieerd.

Percewood’s Onagram – Lessons For Virgins (1971)

Ook een obscure Amerikaans/Duitse band als Percewood’s Onagram maakte dankbaar gebruik van de hoes.

Tim Knol – Soldier On (2013)

Niemand minder dan onze eigen Tim Knol gebruikte ook een zebrapad voor de hoes van zijn album Soldier On in 2013.

Benny Hill – The Best Of Benny Hill (1992)

Vlak na het overlijden van de Britse comedian Benny Hill werd dit verzamelalbum uitgebracht. Waarop Benny Hill ook het beroemde zebrapad overstak.

Paul McCartney – Paul Is Live! (1993)

Maar het leukste is toch als een Beatle er zelf de draak mee steekt. Paul McCartney deed dat in 1993 voor zijn live-album Paul Is Live!, een registratie van de New World Tour. Dit keer hield hij wel zijn schoenen aan, maar vies van een beetje humor was hij niet: op het nummerbord op de beroemde witte Volkswagen kever was nu ‘51IF’ te lezen.